U kategorijama: Vaše dijete kod stomatologa Kako pripremiti dijete za prvi odlazak stomatologu?

objavio 15.09.2014

Pojmovi Podijeli Komentari (0)

Kako pripremiti dijete za prvi odlazak stomatologu?

Najbolje vrijeme za prvi odlazak stomatologu prema preporuci brojnih stomatoloških Udruga diljem svijeta je u dobi od jedne godine. Razlog tome je činjenica da su tada zubi tek iznikli i mala je vjerojatnost da će biti većih zahvata. Na taj način, dijete ne doživljava traumatično i bolno iskustvo, koje se nerijetko povezuje s ovom strukom. Dovođenjem djeteta u ranijoj dobi,  pregledom zubala i redovitim kontrolama sprječava se nastanak karijesa, te stomatolog može uočiti i neke nepodesne navike, koje mogu utjecati na daljnji razvoj čeljusti.

Osim djece, prvi pregled kod stomatologa zna biti stresan i roditeljima. Bitno je da roditelji, ukoliko imaju vlastiti strah od stomatologa, ne prebacuju isti na svoje dijete.  Preporuča se razgovor s djetetom o važnosti zubi, higijeni te oralnom zdravlju. Najbolje je to predočiti malom djetetu preko slikovnice ili neke igračke. Važno je objasniti ulogu stomatologa, što on radi u ordinaciji, kako ordinacija izgleda, te što se sve tamo nalazi. Odlazak stomatologu ne treba preuveličavati, ali niti banalizirati.  Nikako ne plašiti djecu odlaskom kod stomatologa, jer će se tog straha teško riješiti i u starijoj dobi. Djeca u toj dobi su često vezana uz majku, tako da se preporuča da dijete sjedne na majku ili oca u stomatološki stolac, kako bi se osjećalo  slobodnije i sigurnije pri prvom posjetu. Slikovnicu ili igraču može i donijeti sa sobom, poistovjećujući se s likom, što mu daje osjećaj zadovoljstva i ponosa na kraju pregleda. Neki roditelji znaju razgovarati sa stomatologom prije pregleda, dajući mu informacije o svom djetetu (najdraži crtić, boja, igračka…), te tako stomatolog ulazi u razgovor s djetetom i dijete postaje kooperativnije i hrabrije.

U većini slučajeva prvi pregled se nažalost odgađa ili zanemaruje, te roditelju dovedu djecu tek kada ‘nešto nije u redu’ , kada boli ili kada je dijete palo i pritom izbilo ili otkrhnulo zub. Tada su djeca svjesnija okoline, te su nerijetko već čuli neke negativne komentare od vršnjaka, ukućana ili preko medija. U takvim situacijama je dijete uplašeno i teže surađuje. Zato je preventivni pregled u što ranijoj dobi vrlo bitan za poimanje stomatologa kao nečeg važnog i pozitivnog.

Kako izgleda prvi pregled kod stomatologa?

Prvi posjet stomatologu kod djece traje kratko, oko 15- ak  minuta. Pri prvom pregledu se stomatolog više posveti djetetu, razgovoru s njim i uvođenjem u stomatologiju, nego radom u usnoj šupljini. Ako je dijete kooperativno, stomatolog može učiniti i kratki pregled usta uz uporabu stomatološkog zrcala i sonde. Provjerom oralnog zdravlja planira buduću terapiju. Ako dijete dobro surađuje, stomatolog već prilikom prvog posjeta može pristupiti detaljnijem pregledu zuba. To uključuje pregled čeljusti, zagriza i zubnog mesa, te jednostavnije stomatološke intervencije poput profesionalnog čišćenja zuba rotirajućom četkicom ili premazivanja zubi otopinom fluora. Stomatolog će prvi posjet vjerojatno iskoristiti i za davanje uputa o oralnoj higijeni, zdravim prehrambenim navikama, reduciranju i sprečavanju nepodesnih navika (poput sisanja prsta, dude, određenih predmeta, grizenje usnica ili jezika…). Na kraju će roditeljima objasniti stanje, dati upute, te ukoliko je potrebno zakazati sljedeći termin. Redovite kontrole bi trebale biti svakih 3-6 mjeseci.

I savjet za roditelje!

Budite uzor svom djetetu  redovitim pranjem zubi, brigom o svojoj oralnoj higijeni, te odlaskom na redovite stomatološke preglede.

 

rang

Povezani članci
Komentari su zatvoreni.
Pitajte doktora
Imate problema sa zubima? Ne očajavajte, pitajte doktora!
Anketa

Jeste li zadovoljni Vašim stomatologom?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...