U kategorijama: Bolesti usne šupljine, Higijena i korisne informacije Afte

objavio 16.12.2013

Pojmovi Podijeli Komentari (0)

Afte su ranice u usnoj šupljini koje imaju sklonost učestalom pojavljivanju. Pojavljuju se u otprilike 20% populacije, a učestalije su u osoba ženskog spola i to mlađe životne dobi.  Povećana razina stresa, narušeno imunološko stanje osobe, slabokrvnost, bolesti želuca i crijeva i neki lijekovi mogu utjecati na nastanak afti. Pušaći ih malokad imaju jer se smatra da oni imaju jače keratiniziranu sluznicu zbog stalne izloženosti toplini i štetnim kemijskim tvarima iz cigaretnog dima.

Najčešće se javljaju na pomičnim dijelovima sluznice usne šupljine, na jeziku, obraznoj sluznici ili sluznici usana, a nikad na tvrdom nepcu i na desnima (gingivi). Dolaze u tri klinička oblika: male afte, velike afte i afte nalik herpesu tzv herpetiformne afte.

Malene ili afte minor manje su od 1cm,  traju 7-14 dana i cijele bez ožiljka. Pojavljuju se na sluznici obraza ili usana. Dan ili dva prije izbijanja afti na sluznici se može pojaviti osjećaj peckanja nakon koje se pojavljuje intenzivna bolj koja traje nekoliko dana. Područje na kojem izbija afta je najprije crvenkasto, a ubrzo se pojavi okrugla ranica pravilnih rubova sa žućkastosivim pokrovom. Nema pojave mjehurića.

Veće ili afte maior veće su od 1 cm, traju 4- 6 tjedana, sporije cijele jer se radi o dubljoj ranici te  zacjeljuju s ožiljkom. Obično ih ima više i nalaze se nepčanim lukovima, jeziku, sluznici obraza i usana, a mogu se širiti i na desni. Limfni čvorovi su povećani.

Afte nalik herpesu ili herpetiformne afte su sićušne  ranice veličine 1-2 mm te dolaze u nakupinama. Najčešće se pojavljuju na podjezičnoj sluznici, sluznici obraza i jezika, zahvaćaju  veću površinu sluznice i bolne su. Premda izgledom podsjećaju na herpes, s njim nemaju nikakve veze. Za razliku od herpesa, kod afti nema tresavice, temperature i bolova u tijelu.

Osim stresa, bolesti gastrointestinalnog trakta i slabokrvnosti na nastanak afti mogu utjecati i traume oralne sluznice. Budite pažljivi kod pranja zuba i jedenja krute hrane i koritsite mekanu (soft) četkicu. Postoje studije koje povezuju afte s natrij lauril sulfatom, pa potražite zubnu pastu koja ga ne sadrži.

Velika većina ljudi imaju manje simptome i ne zahtijevaju nikakve posebne terapije. Bol je često prihvatljiva s jednostavnim modifikacijama prehrane tijekom epizoda ulceracija kao što su izbjegavanje začinjene i kisele hrane i pića. Uglavnom se liječe simptomatski, lokalnom primjenom antiseptika, anestetika  i antiupalnih lijekova.

 

ZA TERAPIJU AFTI PREPORUČUJEMO KORISTITI:  naziv proizvoda +  LINK 

 

 

Povezani članci
Komentari su zatvoreni.
Pitajte doktora
Imate problema sa zubima? Ne očajavajte, pitajte doktora!
Anketa

Jeste li zadovoljni Vašim stomatologom?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...