U kategorijama: Higijena i korisne informacije, Sve o zahvatima na zubima Amalgamski ispuni (crne plombe)

objavio 10.04.2013

Pojmovi Podijeli Komentari (0)

Zubni amalgam je napravljen od kombinacije metala koji uključuju živu, srebro, kositar i bakar. Ponekad opisan kao “srebrni” ispun, zubni amalgam je bio korišten od strane stomatologa više od 100 godina, jer je dugotrajan i povoljniji od ostalih materijala kao što su kompozit ili zlatne plombe.

Zbog svoje trajnosti, amalgam je često dpbar izbor za velike šupljine ili za stražnje zube gdje se prenosi velika sila potrebna za žvakanje.

Jedan nedostatak amalgama je da ova vrsta ispuna nije prirodnog izgleda, pogotovo na prednjim zubima, gdje je vidljiv prilikom smijanja ili govora. Također, za ispun amalgamom, stomatolog morati ukloniti više zubne strukture nego za druge vrste ispuna.

Iako je zubni amalgam vrlo siguran, sigurno ste čuli da u sebi sadrži živu. Važno je znati da živa, kada je u kombinaciji s drugim metalima, čini siguran i stabilan materijal. Budite uvjereni da vjerodostojne, znanstvene studije, potvrđuju sigurnost amalgama. Sve su studije pokazale da je amalgamski ispun vrlo siguran i učinkovit za popunjavanje zubne šupljine što potvrđuju i Američka stomatološka udruga, američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti, US Food and Drug Administration i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Isto tako Alzheimerova udruga, Američka akademija za pedijatriju, Autizam Society of America i National multipla skleroza društvo – tj. sve znanstveno orijentirane organizacije, potvrdile su da spoj ne predstavlja rizik za zdravlje.

Također, stručnjaci iz Mayo Clinic su nedavno izjavili da je amalgam siguran i trajan izbor za stomatološke ispune. Također imajte na umu da “postoji nekoliko vrsta žive“. Vrsta žive pronađena u vodi, koja se može nakupiti u ribama i dovesti do zdravstvenih problema nije isti tip žive koja se koristi u amalgamu.”

Iako su i amalgamski i kompozitni ispuni vrlo učinkoviti, u konačnici, prevencija je najbolji lijek. Prevencijom možete dramatično smanjiti rizik od karijesa i drugih zubnih bolesti uz pridržavanje jednostavnih savjeta;

„Četkati zube dvaput na dan te dva puta godišnje posjetiti svog stomatologa!“

Izvor: ADA (American Dental Association)

Povezani članci
Komentari su zatvoreni.
Pitajte doktora
Imate problema sa zubima? Ne očajavajte, pitajte doktora!
Anketa

Jeste li zadovoljni Vašim stomatologom?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...