U kategorijama: Bolesti usne šupljine, Sve o zahvatima na zubima, Izdvojeno Bol nakon stomatološkog zahvata

objavio 07.10.2016

Pojmovi Podijeli Komentari (0)

Većina pacijenta danas pomoć stomatologa traži kada se pojavi zuboblja. Očekivajući pomoć mnogi nisu spremni na dugotrajnije liječenje i mogućnost boli nakon stomatološkog zahvata. Moderna dentalna medicina svodi bolove na minimalnu razinu no pacijenti moraju razumjeti da je zub organ kao i svaki drugi te da se proces liječenja istog može odužiti te biti bolan. U ovom tekstu vam donosimo najčešće komplikacije i posljedice liječenja, odnosno kada se najčešće pojavljuje bol nakon stomatološkog zahvata.

BOL NAKON VAĐENJA ŽIVCA (ENDODONTSKOG TRETMANA)

Endodontski tretman je jedan od najzahtjevnijih zahvata u stomatologiji i podrazumjeva dugotrajni oporavak zuba od bakterijskog ili traumatskog procesa koji je doveo do jakih upalnih promjena. Ovisno o vrsti promjene stomatolog će odrediti način na koji će liječiti zub. Ako je tretman završen i korijenski kanal ili kanali napunjeni vrlo često se pojavljuje bol na zagriz i na dodir liječenog zuba. Bol će prestati kroz nekoliko dana, potrebno je izbjegavati kontakt s liječenim zubom kako bi se pojavnost boli smanjila. Bolovi nakon endodontskog zahvata su gotovo uvijek prisutni samo u različitom intenzitetu, sve ovisi o vrsti upalnog procesa i naravno o vrsti liječenja. Moderne metode liječenja korijenskih kanala strojnim tehnikama uvelike ubrzavaju sam zahvat i tako smanjuju traumu tkiva koje poslije može rezultirati bolovima. Ovi boli se uglavnom mogu otkloniti analgeticima kao što je ibuprofen te traju nekoliko dana nakon zahvata.

 

BOL NAKON STAVLJANJA LIJEKA

Osim jednoposjetnog endodontskog tretmana (anestezija, vađenje živca, punjenje korijenskog kanala i postavljanje ispuna) postoji i drugi način liječenja. Kako bi se pulpa (živac) mumificirala (umrtvila) aplicira se preparat paraformaldehida (lijek). Preparati koji se najčešće koriste su Toxavit i Depulpin te u sebi imaju dodatak anestetika, no često se zbog samog procesa mumifikacije pulpe osjeti neugodna bol koja može biti vrlo intenzivna. Najbolja terapija je oralno uzeti analgetik kako bi se bol ublažila no ako se pojačava potrebno je javiti se stomatologu kako bi promijenio terapiju. Komplikacija koja se može dogoditi je da se kroz privremeni ispun dio lijeka nađe na gingivi što može rezultirati jakim bolovima i „metalnim“ okusom u ustima. Ovaj problem se može dogoditi kada se nakon zahvata ne pridržava uputa doktora te se žvače na nedovoljno stvrdnuti privremeni ispun. Stoga se pridržavajte uputa i strpite se barem 2 sata nakon zahvata od hrane i pića. Tada je potrebno hitno ukloniti privremeni ispun, dobro isprati dio gingive koji je bolan te ponoviti terapiju sa kvalitetnijom izradom privremenog ispuna.

shutterstock_60720337

BOL NAKON VAĐENJA ZUBA

Bol nakon vađenja zuba je gotovo uvijek prisutna no velika većina bolova se može eliminirati sa standardnim analgeticima. Ako rana nakon vađenja zuba jako boli prvo dobro razmislite jeste li se pridržavali svih uputa koje vam je stomatolog dao. Vrlo je važno ne jesti vruću hranu ili pića, izbjegavati gazirano piće, alkohol i pušenje. Nakon vađenja zuba organizam će u rani stvoriti krvni ugrušak i naposljetku kost, no ako se rana ispire ili se onemogući stvaranje ugruška dolazi do pojave tzv. “suhe alveole”. Vrlo neugodna bol koja se ne može pokriti analgeticima već je potrebno tražiti pomoć stomatologa kako bi ponovno otvorio ranu i lokalno stavio lijek za ublažavanje bolova. Zato je vrlo važno držati se uputa nakon ekstrakcije. Ukoliko je vađenje zuba bilo komplicirano te je asistent pri radu obraz držao kukama onda je vjerovatno da ćete na području obraza kroz nekoliko dana osjetiti nelagodnu laganu bol.

BOL NAKON ISPUNA (PLOMBE)

Nakon što vam stomatolog stavi amalgamski ispun (crnu plombu) zna se javiti bolni osjećaj. Razlog toga je zato što je ispod takvog ispuna potrebno pulpu zaštiti pomoću cementa. Neki cementi u sebi imaju kiselu tekuću fazu koja nekoliko dana može izazivati neugodan osjećaj tupe boli. No kroz par dana bol će sasvim nestati. Ukoliko je riječ o jakim bolovima nakon postavljanja bilo koje vrste ispuna (crni, bijeli) postoji mogućnost da je pulpa (živac) zuba reagirao negativno na ispun te će biti potrebno napraviti endodontsko liječenje zuba.

BOL NA MJESTU UBODA INJEKCIJE

Ova bol je svakodnevna pojava i sasvim normalna reakcija organizma na mjesto aplikacije anestezije. Zbog same mehanike injiciranja anestetika dolazi do laganog širenja tkiva u području gdje se anestetik uštrcava. Nakon nekoliko dana bol spontano prolazi. Kod zahvata na donjim kutnjacima anestezija obično ide duboko u područje donje čeljusti pa se bolovi mogu javiti prema uhu a ne oko zuba na kojemu je rađeno.

 

Povezani članci
Komentari su zatvoreni.
Pitajte doktora
Imate problema sa zubima? Ne očajavajte, pitajte doktora!
Anketa

Jeste li zadovoljni Vašim stomatologom?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...