U kategorijama: Vijesti, Sve o zahvatima na zubima, Izdvojeno Bol nakon stomatološkog zahvata

objavio 10.02.2013

Pojmovi Podijeli Komentari (0)

Većina pacijenta pomoć stomatologa traži kada se pojavi zubolja. Očekivajući pomoć mnogi nisu spremni na dugotrajnije liječenje i mogućnost boli nakon stomatološkog zahvata. U ovom tekstu vam donosimo najčešće komplikacije, odnosno kada se najčešće pojavljuje bol nakon stomatološkog zahvata.

BOL NAKON VAĐENJA ŽIVCA (ENDODONTSKOG TRETMANA)

Endodontski tretman je jedan od najzahtjevnijih zahvata u stomatologiji i podrazumjeva dugotrajni oporavak zuba od bakterijskog procesa koji je doveo do jakih upalnih promjena. Ovisno o vrsti promjene stomatolog će odrediti način na koji će liječiti zub. Ako je tretman završen i korijenski kanal ili kanali napunjeni vrlo često se pojavljuje bol na zagriz i na dodir liječenog zuba. Bol će prestati kroz nekoliko dana, potrebno je izbjegavati kontakt s liječenim zubom kako bi se pojavnost boli smanjila.

BOL NAKON STAVLJANJA LIJEKA

Osim jednoposjetnog endodontskog tretmana (anaestezija, vađenje živca, punjenje) postoji i drugi način liječenja. Kako bi se pulpa (živac) mumificirala (umrtvila) aplicira se preparat paraformaldehida (lijek). Sam preparat u sebi ima dodatak anestetika, no često se zbog samog procesa mumifikacije pulpe osjeti neugodna bol. Najbolje je popiti analgetik kako bi se bol ublažila no ako se pojačava potrebno je javiti se stomatologu kako bi promijenio terapiju.

BOL NAKON VAĐENJA ZUBA

Ako rana nakon vađenja zuba boli prvo dobro razmislite jeste li se pridržavali svih uputa koje vam je stomatolog dao. Vrlo je važno ne jesti vruću hranu ili pića, izbjegavati gazirano i pušenje. Nakon vađenja zuba organizam će u rani stvoriti krvni ugrušak i naposlijetku kost, no ako se rana ispire ili se onemogući stvaranje ugruška dolazi do pojave tzv. “suhe alveole”. Vrlo neugodna bol koja se ne može pokriti analgeticima već je potrebno tražiti pomoć stomatologa kako bi ponovno otvorio ranu i lokalno stavio lijek za ublažavanje bolova. Zato je vrlo važno držati se uputa nakon ekstrakcije

BOL NAKON ISPUNA (PLOMBE)

Nakon što vam stomatolog stavi amalgamski ispun (crnu plombu) zna se javiti bolni osjećaj. Razlog toga je zato što je ispod takvog ispuna potrebno pulpu zaštiti pomoću cementa. Neki cementi u sebi imaju kiselu tekuću fazu koja nekoliko dana može izazivati neugodan osjećaj tupe boli. No kroz par dana bol će sasvim nestati.

BOL NA MJESTU UBODA INJEKCIJE

Ova bol je svakodnevna pojava i sasvim normalna reakcija organizma na mjesto aplikacije anestezije. Zbog same mehanike injiciranja anestetika dolazi do laganog širenja tkiva u području gdje se anestetik uštrcava. Nakon nekoliko dana bol spontano prolazi.

Povezani članci
Komentari su zatvoreni.
Pitajte doktora
Imate problema sa zubima? Ne očajavajte, pitajte doktora!
Anketa

Jeste li zadovoljni Vašim stomatologom?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...