U kategorijama: Bolesti usne šupljine Bolesti parodonta

objavio 04.11.2010

Pojmovi
  • Nema pojmova
Podijeli Komentari (0)

Bolesti parodonta su upalna stanja kod kojih dolazi do razaranja tkiva koja učvršćuju zube, tj. zubnog mesa, kosti i parodontalnog ligamenta (povezuje zube s kosti). Upalne promjene zubnog mesa (gingive) nazivamo gingivitis, a ako upala zahvaća dublje strukture parodonta govorimo o parodontitisu. Uzrok nastanka ovih bolesti u prvom redu je loša oralna higijena usne šupljine, odnosno nakupljanje bakterija (plaka), zatim zubni kamenac, zaostala hrana te loši protetski nadomjesci. Također se bolesti parodonta mogu javiti kao posljedica nekih sustavnih bolesti (šećerna bolest, leukemija, AIDS i dr.) ili pak zbog nekih loših navika kao što je to pušenje cigareta.

Parodontitis se pojavljuje kada se gingivitis proširi na pričvrsni aparat zuba, odnosno na njegova potporna tkiva. Najčešće nastaje kao posljedica dugotrajnog nakupljanja plaka i kamenca između zubi i desni. Na tim mjestima stvaraju se «džepovi», koji se zatim spuštaju (produbljuju) između korijena zuba i ležišta u kosti. Kako bolest napreduje, simptomi su sve izraženiji, s bolovima, krvarenjem, gnojnom sekrecijom iz parodontalnih «džepova», a potom dolazi do povećane pomičnosti zuba te u konačnici do gubitka zuba.

Liječenje parodontalnih bolesti zasniva se na uklanjanju svega što izaziva lokalnu iritaciju i spriječava odlaganje plaka, koji potiče upalu desni. To uključuje uklanjanje zubnog kamenca, čiste se «džepovi», uklanjaju loši ispuni i protetski nadomjesci te izrađuju novi. Ukoliko je prisutan apsces, propisuju se i antibiotici.

U liječenju ovih bolesti održavanje dobre oralne higijene jedna je od ključnih stvari, kako bi terapija bila uspješna i rezultati vidljivi. Vaš stomatolog će Vas po potrebi uputiti specijalisti parodontologu, koji će u dogovoru s Vama napraviti plan terapije.


Shematski prikaz razvoja bolesti parodonta:

1) Zdrav pričvrsni aparat zuba – zub je smješten čvrsto u kosti, a zubno meso je svijetlo-ružičaste boje

2) Gingivitis – bakterije iz zubnog plaka iritiraju zubno meso, nastaje upala

3) Rani parodontitis – zubno meso se povlači, stvaraju se «džepovi»

4) Uznapredovali parodontitis – prisutna je jaka upala, dolazi do gubitka kosti

Povezani članci
Trenutno nema komentara

Hoćete li napisati komentar?

Get a GravatarNapišite komentar
You must be logged in to post a comment.
Pitajte doktora
Imate problema sa zubima? Ne očajavajte, pitajte doktora!
Anketa

Jeste li zadovoljni Vašim stomatologom?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...