U kategorijama: Bolesti usne šupljine, Izdvojeno Bolesti želuca i manifestacije u usnoj šupljni

objavio 03.03.2016

Pojmovi Podijeli Komentari (0)

Bolesti želuca i promjene u usnoj šupljini

 

Doktori dentalne medicine često su prvi u prilici pregledom usne šupljine otkriti i dijagnosticirati sustavnu bolest prema prisutnim znakovima i simptomima na tvrdim i mekim tkivima. Jedna od tih bolesti je i gastroezofagealna refluksna bolest, bolest probavnog sustava koja ima značajnu ulogu u oštećenju zuba. Gastoezofagealni refluks definiran je kao  prisilno popuštanje mišića gornjeg ezofagealnog sfinktera što uzrokuje povratak kiselog želučanog sadržaja kroz jednjak prema usnoj šupljini. Bolest se očituje spektrom simptoma i znakova koji nastaju  vraćanjem kiselog sadržaja iz želuca u jednjak, usta i dišne putove. Razlog zašto je GERB često pručavana bolest  leži u činjenici što osim uloge u erozivnom oštećenju zubi postoji snažna uzročna veza između GERB-a i pojave adenokarcinoma jednjaka te bolesti poput laringitisa, astme, otitisa, sinusitisa i apneje u snu.

Bolest gastroezofagealnog refluksa i oštećenje usne šupljine

U bolesnika s GERB-om među najčešćim promjenama  u usnoj šupljini  su promjene na zubima. Zubna erozija jedna je od njih, a definirana je kao oštećenje površine zuba kemijskim procesom odnosno djelovanjem kiselina, bez utjecaja bakterija. Učestalo ponavljano izlaganje zuba djelovanju kiseline uzrokuje gubitak zubne strukture, preosjetljivost pa čak i frakturu zuba. Regurgitirani želučani sadržaj može imati vrijednosti pH ispod 2.0 što je potencijalni uzrok erozije zuba i oštećenja sluznice usne šupljine. Osim na tvrdim zubnim tkivima, promjene se mogu očitovati i na sluznici usne šupljine u vidu obložene ili atrofične sluznice jezika, ulceracija u usnoj šupljini  i simptoma  pečenja sluznice usne šupljine.

Bolest gastroezofagealnog refluksa i karijes

Karijes zuba je bolest koja utječe na 95% svjetske populacije i na različite načine na svakog pojedinca. Četiri su glavna faktora za razvoj karijesa: domaćin i zub, mikroflora, okolina te vrijeme. Zbog asimptomatskog kroničnog tijeka bolesti, oralne promjene u trenutku dijagnosticiranja GERB-a mogu biti uznapredovale pa je rano otkrivanje GERB-a ključno za uspješno liječenje kako osnovne bolesti tako i njenih ekstragastričnih manifestacija. Oralni nalaz erozije zuba doktoru dentalne medicine treba biti dijagnostički indikator koji ukazuje na problem povezan s regurgitacijom želučanog sadržaja i prisutan GERB što od njega zahtijeva pravovremenu reakciju i upućivanje bolesnika na daljnju gastroenterološku obradu i liječenje. Također je dokazano da su pri postavljanju dijagnoze GERB-a od strane gastroenterologa promjene na tvrdim i mekim tkivima usne šupljine bile već značajno uznapredovale.

Pacijenti koji boluju od upalnih bolesti želuca i jednjaka trebali bi posvetiti posebnu pažnju održavanju oralne higijene i pravovremeno potražiti pomoć doktora dentalne medicine zbog prevencije i saniranja problema koji mogu nastati u usnoj šupljini.

 

 

Povezani članci
Komentari su zatvoreni.
Pitajte doktora
Imate problema sa zubima? Ne očajavajte, pitajte doktora!
Anketa

Jeste li zadovoljni Vašim stomatologom?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...