U kategorijama: Vijesti, Higijena i korisne informacije Česte greške koje pacijenti rade dovode do većih problema

objavio 25.02.2011

Pojmovi
  • Nema pojmova
Podijeli Komentari (0)

 

U kliničkom radu se često susretnemo s uvriježenim krivim mišljenima pacijenata. U nekoliko tekstova ćemo navesti najčešća mišljenja i pokušati objasniti zašto ista nisu ispravna nego upravo suprotno.

Mišljenje: Ako vadim stražnji zub nema veze, rupa se ne vidi pa ne smeta.

Činjenica: Veliki broj populacije više pažnje posvećuje prednjim zubima, jače ih četka i o njima vodi bolju higijenu. Razlog toga je da bi drugi vidjeli kako imaju lijep osmijeh. Naravno da je ovo mišljenje potpuno krivo, jer glavna funkcija zubi nije osmijeh već žvakanje. Stražnji zubi su nositelji cijelog zagriza a ukoliko rano izgubimo stražnje zube dolazi do poremećaja okluzije koja rezultira velikim ortodontskim problemima.  Susjedni zubi se zbog žvačnih sila naginju u prazni prostor a oni zubi suprotne čeljusti izrastaju u prazan prostor. Što konačno može dovesti do gubitka većeg broja zubi. Nepravilan zagriz se odražava na crte lice i ističe bore.

Mišljenje: Ako puhnem u dlan mogu osjetiti da imam neugodan zadah.

Činjenica:  Problem se čini vrlo jednostavan. Ako Vi ne osjetite neugodan zadah u Vašim ustima onda isti vjerovatno nije ni prisutan. Takvo razmišljanje je krivo, jer neugodan zadah ne bi niti postojao da ga Vi možete osjetiti. Onda bi se puno brže pobrinuli o njemu. Prosječno ljudsko tijelo ne može osjetiti (navikne se) vlastiti neugodan miris. Proizvodi koje koristite kako biste ublažili neugodan zadah djeluju samo na simptom, a ne na uzrok. Okus i miris mentola će prikriti neugodan zadah ali čim njegovo djelovanje prestane neugodni zadah će biti i dalje prisutan. Potrebno je dijagnosticirati problem i onda ga liječiti kako biste bili sigurni da je drugima ugodno razgovarati s Vama 🙂 .

Povezani članci
Trenutno nema komentara

Hoćete li napisati komentar?

Get a GravatarNapišite komentar
You must be logged in to post a comment.
Pitajte doktora
Imate problema sa zubima? Ne očajavajte, pitajte doktora!
Anketa

Jeste li zadovoljni Vašim stomatologom?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...