U kategorijama: Sve o zahvatima na zubima, Vaše dijete kod stomatologa, Izdvojeno Crno ili bijelo pitanje je sad?

objavio 03.05.2011

Pojmovi Podijeli Komentari (2)

Vjerovatno vas je već nekoliko puta vaš stomatolog upitao hoće li staviti bijelu ili crnu plombu na zub a da zapravo niste znali što znači bijela a što crna. U ovom tekstu ćemo vam ukratko objasniti sve prednosti ali i mane kako crnih tako i bijelih plombi.

Crne plombe su po svome sastavu amalgami, odnosno slitina žive s jednom ili više kovina (najčešće kositar, srebro i bakar). Po samom sastavu amalaga vidi se da je riječ o vrlo čvrstom materijalu koji je otporan na djelovanje žvačnih sila. Žvačne sile u ustima su iznimno jake i potrebno je upotrijebiti jako čvrst materijal da ne bi došlo do ispadanja plombe ili loma zuba. Negativne stranu su te što amalgam nema mogućnost kemijskog vezanja za zubno tkivo već se mehanički veže. Stoga je potrebno izbrusiti više zuba nego kod bijele plombe (brusi se u zdravi dio zuba). Često se priča o toksičnosti žive i točno je da je živa toksična, ali samo u većim količinama i ukoliko ona iz amalagama dođe do organizma. To su situacije koje se vrlo rijetko do gotovo nikad ne događaju u praksi, tako da je najveća negativna strana dentalnih amalgama zapravo njihova neugledna boja. Obzirom da se koristi već stotinu godina logično je da nije toliko loš materijal koji nipošto ne smijete staviti u usta.

Bijele plombe imaju sve ono što crne nemaju. Po sastavu su to kompozitne smole koje nemaju u sebi metale, nemaju živu, za izradu bijele plombe nije potrebno brusiti ništa više zuba osim karijesa. Kemijski se lijepi na zubno tkivo i estetski je savršen. Njegove negativne strane su eventulano te što nije na tržištu dugo kao amalgam te pod utjecajima nikotina, kofeina i obojanih prehrambenih namirnica može promijeniti boju. Pri radu s kompozitima potrebna je apsolutna suhoća u ustima pacijenta. Pacijenti moraju biti mirni dok stomatolog stavlja bijelu plombu jer svaki kontakt kompozita sa slinom utječe na konačni rezultat ispuna.

Koju vrstu ispuna (plombe) izabrati je vaša osobna volja, odvagnite što vam se od gore navedenoga čini bolje i to recite svome stomatologu.

Povezani članci
Leave a Comment »2 Comments
  • Tamara 07/12/2012

    Da li HZZ pokriva ugradnju bijelih plombi tj. preko socijala. Bila sam kod svog stomatologa i pitala me da li želim crnu ili bijelu plombu odnosno da crna ide preko socijala a da bijelu moram platiti, a na tleviziji sam gledala da bi trebalo izvaditi i promijeniti crne plombe za bijele.

  • Luka Lubina dr.med.dent 10/12/2012

    Crne plombe su u upotrebi dugi niz godina ali bijele su biokompatibilnije. Hzzo pokriva bijele plombe od očnjaka do očnjaka. Ostalo morate platiti jer vam nije osigurano od strane hzzo-a

Get a GravatarNapišite komentar
You must be logged in to post a comment.
Pitajte doktora
Imate problema sa zubima? Ne očajavajte, pitajte doktora!
Anketa

Jeste li zadovoljni Vašim stomatologom?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...