U kategorijama: Higijena i korisne informacije, Vaše dijete kod stomatologa Prekrivanje pulpe

objavio 28.06.2013

Pojmovi Podijeli Komentari (0)

DPP i IPP  su 2 najčešća endodontska tretmana kod mliječnih i mladih trajnih zuba. Razlog zbog kojeg se rade je osiguravanje pravilnog rasta i razvoja korijena zuba. Ukoliko imamo mliječni zub čija je prognoza loša, IPP i DPP       mogu odgoditi vađenje tog zuba, što će u konačnici utjecati na pravilno formiranje trajnih zuba.

IPP kod mliječnih zuba je najblaži zahvat na pulpi (živcu), koji slijedi nakon uklanjanja karijesnog dentina. Preporuča se čišćenje karijesa u više posjeta (postupna ekskavacija) uz tretman kalcij-hidroksida između posjeta.

IPP kod mladih trajnih zuba

Prilikom uklanjanja karijesa kod mladih trajnih zuba koji su često duboki i mekani, dolazi do iritacije pulpe. Iz tog razloga potrebno je pulpi dati vremena da se oporavi, a to se postiže uz pomoć kalcij-hidroksida. Koji preparat kalcij-hidroksida upotrijebiti ovisi o planu daljnje terapije. Ako se planira definitivni ispun stavlja se dvokomponetni cement kalcij-hidroksida. Prognoza IPP-a kod mladih trajnih zuba je povoljna jer pulpa takvih zuba odlično reagira na kalcij-hidroksid.

DPP kod mladih trajnih zuba je indiciran i primjenjuje se kod malih trepanacijskih otvora nastalih bilo zbog otvaranja pulpe (živca) prilikom čišćenja karijesa ili uslijed traume (puknuće zuba). Postupak je sljedeći: na pulpu se postavlja jedno ili dvokomponetni kalcij-hidroksid, a zub se tretira privremenim ili definitivnim ispunom.

Povezani članci
Komentari su zatvoreni.
Pitajte doktora
Imate problema sa zubima? Ne očajavajte, pitajte doktora!
Anketa

Jeste li zadovoljni Vašim stomatologom?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...