U kategorijama: Vaše dijete kod stomatologa Dude varalice i njihovo djelovanje na razvoj zubi

objavio 27.05.2013

Pojmovi
  • Nema pojmova
Podijeli Komentari (0)

Mnogi roditelji sami sebi olakšavaju život tako što djetetu stave dudu u usta jer ono na taj način lakše zaspe i umiri se.

Međutim duda varalica je nepogodna navika vašeg djeteta i u principu bi bilo najbolje dudu maknuti čim nikne prvi zubić, a najalarmantnija faza je kad počne izmjena mliječnih i trajnih zuba, takozvana mješovita denticija.

Za vrijeme mliječnih zubića duda može uzrokovati prednji otvoreni zagriz (anomalije kod koje su stražnji zubi prilikom zagriza u kontaktu, a između prednjih zuba postoji slobodan prostor „doslovno možete staviti prst između zuba dok dijete zagrize“) ili križnog zagriza ( anomalija kod koje donji stražnji zubi preklapaju gornje umjesto da je obratno).

Ukoliko vaše dijete napusti dudu do mješovite denticije ( oko 5 godine), ove navedene anomalije se mogu spontano povući. Međutim, ako vaše dijete nastavi koristiti dudu i za vrijeme mješovite denticije tada se mijenja položaj novoizniklih trajnih zubića i to utječe na rast čeljusti. Kao posljedica sisanja dude mogu nastati promjene u napetosti mišića obraza i usana, promjena u položaju jezika i konačno promjenu smjera rasta nepca. Ukoliko te promjene djeluju u razdoblju intenzivnog rasta i razvoja vašeg djeteta, u tom slučaju duda pritišće na prednje zube i uzrokuje njihovo pomicanje i naginjanje: gornji zubi se naginju prema van, a donji prema unutra. Da bi to spriječili dijete bi trebalo početi odvikavati od dude nakon navršene treće godine života, bez obzira što tada još nema trajnih zuba u ustima vašeg djetea.

Prema mišljenju ortodonata, duda i kad je dozvoljena nebi se smjela držati u ustima duže od 6 sati/dnevno i nipošto se duda ne smije uamkati u slatke napitke jer je povećan rizik nastanka karijesa.

Važna napomena: bočice sa slatkim napitcima trebalo bi izbjegavati pod svaku cijenu, učite djecu da piju vodu i nezaslađene čajeve, ukoliko piju na bočicu. Budite tvrdoglaviji i uporniji od vaših mališana.

Povezani članci
Komentari su zatvoreni.
Pitajte doktora
Imate problema sa zubima? Ne očajavajte, pitajte doktora!
Anketa

Jeste li zadovoljni Vašim stomatologom?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...