U kategorijama: Sve o zahvatima na zubima Estetske ljuskice

objavio 23.09.2014

Pojmovi
  • Nema pojmova
Podijeli Komentari (0)

Svaka osoba sanja o lijepom osmijehu. Danas uz sva napredovanja dentalne medicine pojavile su se i keramičke ljuske za zube koje vaš osmijeh mogu učiniti neodoljivim.

Keramičkim estetskim ljuskama moguće je ispraviti nepravilnosti u boji i obliku zuba kao što su: razmaci među zubima- tzv.dijastme, nepravilnosti u obliku zubi, promjena boje zuba ( tetraciklinski zubi) ili bijele mrlje po zubima uzrokovane hipo ili hipermineralizacijom cakline. Međutim kod promjene boje zuba uslijed endodontskog liječenja zuba  ( takav zub potamni) estetske keramičke ljuske i nisu baš najbolje rješenje jer su izuzetno tanke pa se ponekada i kroz njih vidi tamni odsjaj. U takvim slučajevima bolje je pacijentu predložiti izradu keramičke krunice. Također kod velikih ispuna na zubima ne predlaže se raditi keramičke ljuske.

Estetske keramičke ljuske  su svojom bojom, otpornošću i translucencijom slične zubnoj caklini i iz tog razloga su estetski najprihvatljivije i najzadovoljavajuće za pacijentova očekivanja jer se njima postiže prirodan izgled zuba.No, nije svaki pacijent kandidat za izradu keramičkih ljuski.Keramičke ljuske mogu se ponuditi pacijentima koji imaju savršenu oralnu higijenu, a pritom nisu zadovoljni svojim osmijehom zbog gore navedenih promjena boje zuba  ili neodgovarajućeg oblika zuba.

POSTUPAK IZRADE ESTETSKIH KERAMIČKIH LJUSKA

Izrada keramičkih ljuska je najmanje invazivan protetski zahvat za zub i zubno meso zbog minimalnog brušenja, zatim nema brušenja pod zubno meso jer se one lijepe na prednju površinu cakline , pa neće doći do iritacije i povlačenja zubnog mesa.

Zubi se bruse tako da im se odstrani samo vanjski dio zubne cakline te se na taj način napravi prostor za postavljanje tankih ljuska. Također kod izrade ljuska je odlična stvar što pacijent ne mora nositi nikakav privremeni nadomjestak ( provizorij ) jer je brušenje za ljuske minimalno i gotovo neprimjetno golim okom.

Nakon brušenja zuba uzima se otisak i ljuske se izrađuju u zubotehničkom laboratoriju ili press tehnikom ili CAD/CAM tehnologijom.

Nakon što zubni tehničar izradi ljusku, doktor dentalne medicine vam je cementira i rad je gotov, a vaš osmijeh neodoljiv!

Nakon trajnog cementiranja ljuski na zube  vi ćete se osjećati kao da su to vaši prirodni zubi. No, keramičke ljuske nisu neuništive i mogu puknuti ukoliko ne pazite prilikom jela ( ne jesti tvrde namirnice i hranu) i isto tako ukoliko ne uklonite nepodobnu naviku poput griženja noktiju.

Postoji i tehnika izrade keramičkih ljuska bez prethodnog brušenja zuba koja se zove non prep tehnika. Takva tehnika se radi kada se želi povećati volumen zubi i osmijeha.

 

ljuske

Povezani članci
Komentari su zatvoreni.
Pitajte doktora
Imate problema sa zubima? Ne očajavajte, pitajte doktora!
Anketa

Jeste li zadovoljni Vašim stomatologom?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...