U kategorijama: Bolesti usne šupljine Gingivitis

objavio 04.11.2010

Pojmovi Podijeli Komentari (0)

Gingivitis je upala gingive (zubnog mesa, desni). Upaljeno zubno meso je crveno, otečeno (edematozno) te krvari. Gingivitis se može razviti u svakoj životnoj dobi nakon nicanja zuba. Njegov nastanak usko je povezan s lošim provođenjem oralne higijene, odnosno s nepravilnim četkanjem i ne korištenjem zubnog konca. Sve to dovodi do zadržavanja plaka na granici između zubi i zubnog mesa. Plak je meka naslaga na zubnim površinama, koja se sastoji od ostataka hrane i bakterija. Kada plak ostane na površini zuba ili protetskih nadomjestaka (krunice, mostovi, proteze…) dulje od 72 sata on kalcificira (stvara se kamenac), koji se više ne može lako niti potpuno ukloniti četkanjem i zubnim koncem. To sve pogoduje nastanku upale zubnog mesa.

Gingivitis može nastati i u tijeku trudnoće, puberteta, odnosno uslijed hormonalnih promjena, ali konzumacijom nekih lijekova (fenitoin, ciklosporin, nifedipin).

Ako uočite takve promjene u svojim ustima, pokušajte poboljšati svoju oralnu higijenu, redovito perite zube mekom četkicom i najmanje jednom dnevno specijalnim koncem skidajte naslage sa zubi. Ako ne primjetite poboljšanje, obratite se svom stomatologu za pomoć. Vrlo je važno na vrijeme uočiti ovakve promjene i započeti s liječenjem, kako ne bi došlo do pogoršanja i napredovanja u parodontitis, koji je mnogo teži oblik parodontne bolesti budući da može završiti gubitkom zuba.

Povezani članci
Trenutno nema komentara

Hoćete li napisati komentar?

Get a GravatarNapišite komentar
You must be logged in to post a comment.
Pitajte doktora
Imate problema sa zubima? Ne očajavajte, pitajte doktora!
Anketa

Jeste li zadovoljni Vašim stomatologom?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...