U kategorijama: Bolesti usne šupljine Herpes virus u usnoj šupljini

objavio 26.05.2010

Pojmovi
  • Nema pojmova
Podijeli Komentari (1)

Infekcija sluznice usne šupljine uzrokovana virusom Herpes simplex (HSV) često se pojavljuje u djece i odraslih starijih osoba narušenog zdravlja i oslabljenog imuniteta..

Virus (HSV) se prenosi osobnim kontaktom i slinom.

Nakon prvog kontakta s virusom herpes simplex u usnoj šupljini se pojavljuju sitni mjehurići na sluznici zubnog mesa i  tvrdog nepca koji brzo pucaju i ostaju bolne ranice. Prisutni su i opći simptomi: povišena tjelesna temperatura, groznica i malaksalost. Ovaj oblik infekcije naziva se  primarni herpetični gingivostomatitis. Zubno meso je upaljeno, otečeno, crveno i bolno. Nakon izlječenja virus herpes simplex ostaje trajno prisutan u živčanim ganglijima. Ponovna aktivacija virusa i infekcija  može se dogoditi u razdoblju pada otpornosti organizma, u stanju neke bolesti  ili stresa. Očituje se  izbijanjem sitnih mjehurića bistrog sadržaja na granici sluznice usana i kože ili na tvrdom nepcu, pri čemu je zahvaćena samo jedna strana. Mjehurići ubrzo pucaju i pretvaraju se u ranice. Ovaj oblik infekcije s HSV-om obično ne prati povišena temperatura, već samo osjećaj žarenja i pečenja prije izbijanja mjehurića.

U liječenju pomažu antiseptici u kombinaciji s anesteticima kako bi se spriječila sekundarna infekcija i bol.

Povezani članci
Leave a Comment »1 Comment
  • Marija 13/01/2012

    Puno hvala na ovom opisu. Moja 4-godišnja kći žalila se da je bole usta, nismo joj vjerovali dok se nisu gornje desni upalile… Išle smo pedijatrici, rekla je samo da je to neka vrsta gingivitisa… Pretragom po netu pronašla sam da je riječ o primarnom herpetičnom gingivostomatitisu jer je malena dva dana imala temperaturu 40, pokazivala je da je boli nepce; nakon toga dobila je i afte, i bijele naslage po zubima i jeziku i zadah. Nakon 7 dana sve se povuklo. Sada je već prošlo 7 dana od nestanka simptoma, ali još uvijek ne može prati zube, kaže da je boli. Ne znam dokle će trajati ta bol…… zapravo ako mi možete odgovoriti, bila bih zahvalna.

Get a GravatarNapišite komentar
You must be logged in to post a comment.
Pitajte doktora
Imate problema sa zubima? Ne očajavajte, pitajte doktora!
Anketa

Jeste li zadovoljni Vašim stomatologom?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...