U kategorijama: Higijena i korisne informacije Higijena interdentalnog (međuzubnog) prostora

objavio 28.04.2013

Pojmovi Podijeli Komentari (0)

Iako se naši zubi sastoje od pet ploha, plohe koje se nalaze u kontaktu sa susjednim zubima nerijetko bivaju zanemarene u postupcima oralne higijene. Potonje ima za posljedicu veliku incidenciju međuzubnog karijesa i nastanak gingivitisa koji može progredovati u parodontitis.
Postoje različita sredstva za higijenu međuzubnog prostora. Svakako najpoznatije pomagalo je zubna svila ili konac. Prilikom njegovog korištenja potrebno je kontroliranim kretnjama pažljivo unijeti konac u međuzubni prostor, te koncem ući ispod razine zubnom mesa, uz zubni vrat kako bi se očistile naslage u zubnom sulkusu (plitkom džepu koji okružuje zub). Nakon čiščenja jednog sulkusa, u to istom prostoru potrebno je koncem ući u sulkus drugog zuba, ući do njegovog dna te struganjem uz zub izvaditi lagano konac iz sulkusa.
Koristan aparat za oralnu higijenu jest i tuš za usta. Mlaz vode usmjeren u međuzubni prostor čisti međuzubne prostore i istodobno masira zubno meso. Masaža povoljno djeluje na prokrvljenost, odnosno dopremu kisika i hranjivih tvari.
Sredstvo koje u posljednje vrijeme dobiva na popularnosti jesu međuzubne ili interdentalne četice koje se proizvode u različitim veličinama. Četkica se unosi horizontalno u razini zubnog mesa u međuzubni prostor. Laganim pokretnima, bez prevelikog pritiska, tražite ugao pod kojim možete napredovati kroz međuzubni prostor da četkica prođe do kraja.
Ukoliko dosad niste koristili sredstva za higijenu međuzubnog prostora možete očekivati blago krvarenje. Ono se javlja zbog upale koja je nastala ostacima hrane. Uklanjanjem izvora infekcije, nestaje i upala.

Povezani članci
Komentari su zatvoreni.
Pitajte doktora
Imate problema sa zubima? Ne očajavajte, pitajte doktora!
Anketa

Jeste li zadovoljni Vašim stomatologom?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...