U kategorijama: Higijena i korisne informacije, Izdvojeno Higijena ortodontskog aparatića

objavio 21.10.2012

Pojmovi Podijeli Komentari (0)

U današnje vrijeme, kada prevladava ljepljiva hrana i zaslađeni gazirani napici, iznimno je važno održavati dobru higijenu usne šupljine. Tu važnost moramo još dodatno naglasiti u slučajevima kada osoba nosi ortodontski aparatić, pogotovo kada je riječ o fiksnom aparatiću.  Bravice koje se nalaze na zubima i ortodontska žica koja povezuje zube iznimno otežavaju čišćenje. Obično četkanje sada više nije dostatno i potrebno je u svakodnevnu higijenu uvesti nova pomoćna sredstva da bi se održalo dobro zdravlje usne šupljine, bez pojave novih karijesa za vrijeme ortodontske terapije. Potrebno je, uz klasične četkice, uvesti i posebne ortodontske četkice s jednim snopom vlakana koje se lako mogu uvući ispod ortodontske žice. Potrebno je posvetiti dodatnu pažnju čišćenju područja vrata zuba (na prijelazu zuba prema „zubnom mesu“). Kod nosilaca fiksnog aparatića, pogotovo kad je riječ o djeci, čest je nalaz crvena, otečena gingiva oko vrata zuba, do toga dolazi zbog nakupljanja naslaga na tom dijelu zuba. Potrebno je dobro čistiti to područje, mekanom četkicom i, po potrebi, koristiti i neku vodicu za ispiranje usta.

Naravno, higijena nije potpuna bez temeljitog čišćenja interdentalnih područja. Osobe koje nose fiksni aparatić imaju problema pri pokušaju korištenja konca za zube jer ga je zbog ortodontske žice teže uvesti u interdentalni prostor. To nipošto ne znači da bi trebali odustati od čišćenja područja između zuba, jer to najčešće rezultira nastankom karijesa. Ako osoba ima problema s korištenjem konca za zube, trebala bi koristiti interdentalne četkice kada između zuba ima dovoljno prostora da se četkica uvede bez ozljeđivanja gingive i posljedičnog krvarenja. Ako su zubi jako zbijeni bolje je koristiti oralne vodene tuševe (to su aparati koji kroz posebne nastavke izbacuju tekućinu pod pritiskom. Vršak nastavka se prisloni u područje između dva zuba a mlaz vode zatim ispere ostatke hrane koji su zaostali između zuba. Kao tekućina može se koristiti obična voda ili neka tekućina za ispiranje usne šupljine). Čačkalica je još uvijek jako rašireno i popularno sredstvo za čišćenje interdentalnih prostora, ali savjetovali bismo vam da je radije zamijenite jednim od gore navedenih načina čišćenja jer je čačkalicom iznimno lako ozlijediti gingivu (zubno meso).

Osobe s fiksnim aparatićem bi trebale izbjegavati zagrizanje u tvrdu hranu, npr. jabuke, bademe jer postoji rizik da se bravica odlijepi od zuba. Također bi trebali izbjegavati ljepljivu hranu poput karamele, gumenih bombona ili žvakaćih guma.

Uz pojačanu higijenu i redovite kontrolne preglede ortodontska terapija će rezultirati ljepšim osmjehom, bez novih karijesa i ispuna.

Povezani članci
Trenutno nema komentara

Hoćete li napisati komentar?

Get a GravatarNapišite komentar
You must be logged in to post a comment.
Pitajte doktora
Imate problema sa zubima? Ne očajavajte, pitajte doktora!
Anketa

Jeste li zadovoljni Vašim stomatologom?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...