U kategorijama: Higijena i korisne informacije Higijena protetskih nadomjestaka

objavio 11.11.2014

Pojmovi
  • Nema pojmova
Podijeli Komentari (0)

Bez obzira nalaze li se u vašim ustima prirodni zubi ili oni umjetni, oralnu higijenu je važno održavati. Ukoliko ste jedan od onih koji misle da stavljanjem umjetnih zubi, bilo da se radi o protezi ili fiksnom radu, četkicu možete otpisati, vrijeme je da vam se mišljenje promjeni.

Kod pacijenata s fiksnim protetskim nadomjescima od izuzetne je važnosti održavanje oralne higijene. Postavljanjem nadomjeska na zub zub je zaštićen od nakupljanja plaka, no na spoju zuba i nadomjeska dolazi do pojačanog nakupnjanja plaka stoga taj dio treba posebno dobro oprati. Nedovoljnim čišćenjem tog spoja dolazi do stvaranja kamenca, ali i do progresije bakterija u zub. Kamenac stvara upalu na gingivi što rezultira povlačenjem zubnog mesa, čime dolazi do još većeg izlaganja spoja između zuba i krunice. Što je zub izloženiji podložniji je i karijesu jer više nije zaštićen krunicom. Bez obzira o kojem materijalu nadomjeska se radi, vijek njenog trajanja uvelike ovisi o higijeni pacijenta. Prosječno vrijeme trajanja fiksnog nadomjeska je 5 godina, no to se može skratiti i povećati zavisno o održavanju rada. Danas na tržištu postoje razna sredstva za održavanje oralne higijene, što ponekad može biti zbunjujuće za pacijente. Na umu uvijek morate imati da je najbitnije mehanički ukloniti sve naslage četkicom a tek onda dolaze na redu kemijska sredstva kao što su vodice za ispiranje. Odaberite mekanu četkicu kojom ćete moći nježno očistiti spoj zuba i zubnog mesa, a međuzubne prosotore čistite interdentalnim četkicama. One dolaze u različitim veličinama, stoga se s vašim stomatologom posavjetujte koja bi vama najviše odgovarala. Pacijenti koji imaju mostove također se mogu poslužiti oralnim tušem kojim mogu odstraniti nakupine hrane ispod privjesnih zuba.

Pacijenti s totalnim protezama također moraju održavati svoje protetske nadomjeske. Na površini proteza dolazi do nakupljanja plaka, te ukoliko se on ne odstrani, u njega se ugrađuju minerali te se on pretvara u kamenac. Kamenac pritom može biti obojen različitim sastojcima iz hrane i pića. Za čišćenje proteze dovoljna je i obična zubna četkica. Bitno je samo temeljito iščetkati sve površine bar jednom dnevno. Tijekom spavanja ju je preporučljivo izvaditi iz usta, iz higijenskih razloga te kako bi se sluznica mogla oporaviti od opterećenja proteze. Na tržištu postoje i specijalna sredstva za dezinfekciju proteza, u kojima možete držati protezu preko noći.

Povezani članci
Komentari su zatvoreni.
Pitajte doktora
Imate problema sa zubima? Ne očajavajte, pitajte doktora!
Anketa

Jeste li zadovoljni Vašim stomatologom?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...