U kategorijama: Bolesti usne šupljine, Higijena i korisne informacije, Vaše dijete kod stomatologa Higijena zubi i trudnoća

objavio 12.05.2010

Pojmovi
  • Nema pojmova
Podijeli Komentari (0)

Održavanje dobrog zdravlja usne šupljine je vrlo važno za vrijeme trudnoće. Trudnoća dovodi do hormonskih promjena u tijelu koje čine zubno meso (gingivu) sklonijom upalama.

Ako je trudnoća planirana, poželjno je posjetiti stomatologa prije trudnoće. Detaljan pregled usne šupljine, profesionalno čišćenje kamenca, sanacija karijesa, te detaljne upute o pravilnom održavanju higijene za vrijeme trudnoće su najbolji način da se unaprijed spriječe moguće poteškoće.

Za vrijeme trudnoće nipošto nije preporučeno izbjegavati posjet stomatologu, i redoviti pregledi će smanjiti potrebu za kasnijim ozbiljnijim zahvatima. Upale zubnog mesa, bolni zubi, sve to zahtijeva pozornost stomatologa.  Međutim preporuča se zahvate estetske prirode odgoditi za vrijeme nakon poroda (npr. postavljanje estetskih ljuskica, izbjeljivanje zuba, zamjena starih, ali valjanih, ispuna). Kod nekih stomatoloških zahvata potrebno je napraviti rentgensku sliku zuba. Većina stomatologa  u pravilu izbjegava izlaganje trudnica rentgenskim zrakama, a i same trudnice najčešće odbijaju RTG slikanje.  No iako se RTG slikanje smatra sigurnim, jer je fetus zaštićen olovnom pregačom, a i današnji moderni  RVG aparati (digitalni rentgen) su smanjili rendgensko zračenje za 90%, ipak se koristi samo u hitnim slučajevima.
U slučaju da je potrebno provesti zahvat koji uzrokuje bol, važno je znati da je lokalna anestezija sigurna za primjenu kod trudnica i da nije pronađeno nikakav utjecaj na fetus, bilo kratkoročni ili dugoročni.

Povezani članci
Trenutno nema komentara

Hoćete li napisati komentar?

Get a GravatarNapišite komentar
You must be logged in to post a comment.
Pitajte doktora
Imate problema sa zubima? Ne očajavajte, pitajte doktora!
Anketa

Jeste li zadovoljni Vašim stomatologom?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...