U kategorijama: Vijesti, Bolesti usne šupljine, Higijena i korisne informacije HIV – u svijetu i u nas

objavio 16.06.2010

Pojmovi
  • Nema pojmova
Podijeli Komentari (0)

Prije tri desetljeća infekcija virusom humane imunodeficijencije (HIV) urokuje jednu od najrazornijih bolesti 20. stoljeća – AIDS. Do kraja 20. stoljeća virusom je bilo zaraženo gotovo 60 milijuna ljudi diljem svijeta, a broj zaraženih raste i dalje. Za veliku većinu izloženih osoba, koje se nalaze u rizičnim skupinama, nema učinkovitog lijeka kojim bi se virus uništio. Početak 21. stoljeća donio je nove nade u otkriće učinkovitog cjepiva ili anti HIV lijekova koji bi spriječili djelovanje ovog virusa.

U Hrvatskoj su do kraja 2009. godine u Službi za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo registrirane ukupno 792 osobe kojima je dijagnosticirana HIV – infekcija. U Hrvatskoj se posljednjih 10 godina registrira prosječno 15 oboljelih od AIDS-a, što Hrvatsku svrstava u zemlje s niskom učestalošću te bolesti.

Infekcija HIV-om biti će predmetom interesa medicinske znanosti i u godinama koje dolaze, ali se osobnim, socijalnim, nacionalnim i međunarodnim mjerama može djelovati preventivno na širenje ove razorne infekcije.

Povezani članci
Trenutno nema komentara

Hoćete li napisati komentar?

Get a GravatarNapišite komentar
You must be logged in to post a comment.
Pitajte doktora
Imate problema sa zubima? Ne očajavajte, pitajte doktora!
Anketa

Jeste li zadovoljni Vašim stomatologom?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...