U kategorijama: Bolesti usne šupljine, Higijena i korisne informacije HPV kao uzročnik karcinoma

objavio 03.09.2014

Pojmovi Podijeli Komentari (0)

HPV KAO UZROČNIK KARCINOMA
HPV infekcija je najprisutnija od svih kancerogenih virusnih infekcija. HPV ima poseban afinitet prema stanicama na koži i sluznici u kojima utječe na njihovu genetiku i tjera ih na nenormalno ponašanje. U većini slučajeva HPV bude suprimiran od strane imunološkog sustava, ali ponekad se stanice transformiraju i postanu  prekancerozni i kancerozni tumori.

Određene vrste HPV-a su upletene u rastući popis rakova koji utječu i na muškarace i žene, osobito u rak vrata maternice. Ako su procjene točne, da 80% muškaraca i žena su bili izloženi HPV-u, u nekom trenutku u životu, HPV infekcija ima velike javno zdravstvene implikacije koje se ne mogu ignorirati.

Kako HPV infekcije utječu na tijelo?

Postoji 100 različitih tipova HPV-a i više od 30 smatraju se spolno prenosivim infekcijama. HPV može uzrokovati niz bolesti koje utječu na grlo, grkljan, krajnike, usta, penis, vaginu, cerviks i anus. Kod nekih vrsta su veće šanse da će izazvati rak (visoko-rizični), a neki nikad neće (nisko-rizični). Nisko-rizični HPV tipovi su odgovorni za vanjske izrasline na koži kao što su plosnate ili šiljate bradavice na rukama i nogama, te spolne bradavice (kondilomi), u ili na vagini, penisu i anusu.

Što čini HPV infekcije opasnima?

Visoko-rizični tipovi HPV-a skloniji su izazvati rak, ali ne uvijek i ne nužno odmah. Naizgled bezopasna infekcija stečena tijekom adolescencije i kod mladih odrasle dobi može se otezati desetljećima, napadajući stanice u više navrata tijekom vremena, izazivajući ponekad razvoj raka. Postoji 13 visoko-rizičnih tipova HPV-a koji uzrokuju rak grlića maternice, 70% uzrokuju HPV tipovi 16 i 18.

Kako se dobije HPV?

Ljudi se mogu zaraziti putem oralnog, vaginalnog ili analnog seksa, kontaktom kože o kožu, kontaktom genitalije o genitaliju i genitalije-usta kontaktom sa zaraženom osobom. Iako je HPV obično stečen tijekom analnog i vaginalnog odnosa sa zaraženim partnerom.
Koji su karcinomi povezani sa HPV-om?

Skoro 90% od analnih karcinoma, 40% vulvarnih, rodnice i karcinoma penisa , 25% usta, a 35% raka grla su uzrokovani HPV-om. Neka istraživanja također je gledaju u ulogu HPV-a u pojedinim vrstama karcinoma prostate, pluća i raka dojke. Ali, od svih HPV-om povezanih karcinoma, rak vrata maternice je najveći problem. Gotovo 100% slučajeva raka grlića maternice su uzrokovani HPV-om, ubijajući 270.000 žena širom svijeta svake godine. Iako neće sve infekcije s HPV-om visokog rizika izazvati rak, ne postoji način da saznate kada i hoće li se to dogoditi.

Kako prepoznati  HPV?

Ako ste u potrazi za simptomima, ima ih malo ili ih uopće nema. Neke lezije su ravne i praktički nevidljive i ne znajući, možeš doći u dodir sa zaraženim stanicama sa partnerima koji nisu mogli biti svjesni da su zaraženi. Ako se lezije i pojave, to će biti nekoliko tjedana nakon kontakta. Možda ćete biti u mogućnosti vidjeti genitalne bradavice ako one sjede na površini kože (može izgledati poput cvjetače). Ali, možda nećete biti u mogućnosti vidjeti ništa jer infekcija može biti skrivena duboko u grlu, unutar vagine, na površini vrata maternice ili unutar anusa.

Kako se testira na HPV?

HPV-specifični testovi, koji se obično ne obavljaju tijekom rutinskih ginekoloških pregleda, mogu otkriti neke tipove HPV-a, ali ne sve. HPV test uzima uzorak stanica vrata maternice i šalje ga u laboratorij na analizu. To se vrši obično priliko PAPA testa, ali možda ćete morati tražiti HPV test posebno.

PAPA test može otkriti abnormalne promjene na vratu maternice, što može biti uzrokovano HPV-om, ali isto tako može otkriti promjene uzrokovane drugim infekcijama i nezaraznim faktorima. PAPA test može otkriti prekancerozne i kancerozne stanice koje su najvjerojatnije uzrokovane jednim ili više visoko-rizičnih tipova HPV-a. Ovaj test je velika pobjeda za smanjenje stope raka vrata maternice, jer hvata stanične promjene u ranoj, još izlječivoj fazi.

U lipnju 2006 američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je prvo cjepivo, Gardasil, za sprečavanje HPV tipova 16 i 18, koji uzrokuju 70% slučajeva raka vrata maternice te tipova 6 i 11, koji uzrokuju većinu genitalnih bradavica. Ono ne štiti od svih visoko-rizičnih tipova HPV-a i ne koristi liječenju postojećih HPV infekcija tipovima 6, 11,16 i 18.

Razlog zašto se cjepivo ne preporučuje u žena starijih od 26 godina, je taj da je cjepivo najkorisnije kod žena koje još nisu bile izložene virusu. Većina žena preko 26 su imali spolne odnose i najvjerojatnije bile izložene HPV-u. Međutim, starije žene koje su imale malo ili nikakve seksualne susrete mogu imati koristi od cijepljenja.

 

dr. sc. Petra Nola Fuchs

spec. oralne kirurgije

Odjel za oralnu kirurgiju

Stomatološka Poliklinika Zagreb

Perkovceva 3

10 000 Zagreb

 

Povezani članci
Komentari su zatvoreni.
Pitajte doktora
Imate problema sa zubima? Ne očajavajte, pitajte doktora!
Anketa

Jeste li zadovoljni Vašim stomatologom?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...