U kategorijama: Bolesti usne šupljine Infekcija HPV u ustima

objavio 31.05.2010

Pojmovi
  • Nema pojmova
Podijeli Komentari (0)

Humani papilloma virus (HPV) pripada velikoj obitelji virusa  Papovaviridae. To je relativno mali DNA virus (posjeduje dezoksiribonukleinsku kiselinu) prosječne veličine od 55 nm. Poznato je više od 118 tipova HPV-a, od čega nisu svi opasni za ljude. S obzirom na stupanj rizika za razvoj zloćudne lezije HPV tipovi dijele se u HPV niskog i visokog rizika i neodređene tipove. U visokorizične tipove spadaju HPV tip 16 i18 koji se povezuju i s oralnim premalignim i malignim lezijama. Oko 50 tipova virusa može inficirati anogenitalno područje, ali se mnogi tipovi mogu naći i na lezijama sluznice usne šupljine, na prekanceroznim lezijama i kod karcinoma. HPV 16 i 18 može uzrokovati rak usne šupljine i rak grlića maternice.

HPV se najčešće prenosi spolnim putem, no i direktnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluznicom. Čest je u promiskuitetnih osoba, i oboljelih od AIDS-a.

HPV infekcija je među najčešće prenosivim spolnim bolestima, pogađa žene i muškarce, te se procjenjuje da je oko 80% spolno aktivnih ljudi inficirano.

Promjene u usnoj šupljini koje uzrokuju papilloma virusi slične su promjenama koje virusi uzrokuju i na drugim lokacijama. Infekcije s HPV-om mogu imati različitu kliničku sliku ovisno o promjenama koje uzrokuju koje se očituju kao bradavica (verruca vulgaris), šiljati kondilom (condyloma acuminatum), leukoplakija i žarišna epitelna hiperplazija (Heckova bolest). Promjene izazvane virusom mogu se javiti bilo gdje na sluznici usne šupljine pojedinačno ili u većem broju. Obično su to čvrste i prirasle tvorbe za sluznicu, karfiolastog i čvorastog oblika bijele boje ili boje sluznice.

Iako je većina HPV lezija u ustima asimptomatična, osim ako nisu nastale ozljedom, mogu ometati žvakanje i biti kozmetički problem.

Liječenje HPV infekcije uključuje kirurško uklanjanje lezije, laserski tretman, krioterapiju i lokalnu primjenu lijekova koji sprečavaju rast zaražene stanice i virusa. U novije vrijeme primjenjuju se i antivirusni lijekovi (interferon) u obliku injekcija na mjesto lezije.

Povezani članci
Trenutno nema komentara

Hoćete li napisati komentar?

Get a GravatarNapišite komentar
You must be logged in to post a comment.
Pitajte doktora
Imate problema sa zubima? Ne očajavajte, pitajte doktora!
Anketa

Jeste li zadovoljni Vašim stomatologom?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...