U kategorijama: Higijena i korisne informacije, Izdvojeno Informacije koje bi Vaš doktor želio da znate

objavio 25.10.2016

Pojmovi
  • Nema pojmova
Podijeli Komentari (0)

Nedolazak na dogovoreni termin

S obzirom na različitost patologije pojedinih stanja u dentalnoj medicini, često se zahvati ne mogu obaviti u jednoj posjeti. Svaki stomatolog želi pomoći svome pacijentu bar toliko da ga riješi bolova, i u velikom postotku slučajeva bolovi će prestati već nakon prve intervencije doktora. No, tu terapija zapravo tek počinje. Potrebno je napraviti ostatak tretmana bilo da se radi o endodontskom zahvatu, ekstrakciji ili nečemu trećem. Važno je završiti započetu terapiju. Na žalost, često se dogodi da pacijenta “više ne boli” pa se zbog toga niti ne obraća pažnja na zub koji je nedavno bolio. Lijekovi koji se koriste u prvoj pomoći imaju kratak vijek trajanja, dok neki čak ne bi smjeli predugo ostati unutar zuba jer će dovesti do težih komplikacija. Započetu terapiju je nužno i završiti jer inače su velike  šanse za gubitak tog zuba ukoliko se zanemari.

Ugovorni često u Hrvatskoj stomatolozi imaju i preko 3000 odabranih pacijenata čije zdravstveno osiguranje pokriva većinu zahvata. S obzirom na tako veliki broj osiguranika, nerijetko se stvaraju velike gužve i redovi čekanja. Hitne pacijente se uvijek mora primiti pa se uz naručene često dogodi da se broj pacijenata dnevno udvostruči. Budite solidarni jer 30 minuta koje su dodijeljene Vama može značiti puno u radnom danu doktora, a ukoliko niste u mogućnosti doći u terminu, obavijestite o tome svoga doktora, sigurno je da će mu to mnogo značiti jer će u tom terminu moći odraditi drugog pacijenta. Uslugu koju je stomatolog obvezan pružiti Vama, obvezan je pružiti i svim ostalim pacijentima.

Nepridržavanje uputa stomatologa

Medicina općenito nije svemoguća, već je naša dužnost da napravimo sve što je medicinski moguće da se postignu uvjeti da Vaše tijelo odradi izlječenje. Nitko Vam ne može garantirati da će Vaše tijelo odreagirati onako kako smo mi ili Vi to zamislili. No stomatolog mora garantirati da je njegov rad napravljen u skladu sa svim pravilima struke. Shodno tome nužno je da se pridržavate uputa koje Vam stomatolog daje nakon ili prije zahvata. Ukoliko ste imali iskustva da je susjedi, rođaku ili prijatelju njegov stomatolog rekao da nešto drugačije raditi nego li je Vaš odredio Vama, ne znači da je taj kolega pametniji i stručniji. Svi slučajevi su individualni i svakom pacijentu treba isto tako pristupiti. Kod vađenja zuba upute su možda i najvažnije jer ukoliko se ne držite istih, zarastanje rane može biti poprilično produljeno i bolno. Protetski nadomjestci (implantati, krunice, mostovi) zahtijevaju BOLJU higijenu nego Vaši zubi, to su ipak umjetna tijela.

Doktori su tu da Vam pomognu i morate biti iskreni oko problema koji imate jer nemoguće je nešto sakriti. Ukoliko dođe do bilo kakvog problema s protetskim radom ili zubom općenito, svaki stomatolog može vrlo jednostavno zaključiti zbog čega je problem nastao. Nemoguće je da se proteza prelomi sama od sebe, nemoguće je da se krunica (navlaka) slomi za vrijeme četkanja, nemoguće je da se plak i kamenac stvore a pacijent zube pere 3-4 puta dnevno; primjera iz prakse je mnogo. Budite iskreni i recite zaista što se dogodilo, doktor će Vam zasigurno tada pomoći puno lakše nego da  misliti što se zapravo tu dogodilo.

Skrivanje istine oko terapije ili bolesti

Ovaj problem ne samo da je neugodan, već može biti izrazito ozbiljan i po zdravlje opasan. U današnja vremena je dijagnostika vrlo napredovala i svaku ozbiljniju bolest se može otkriti vrlo rano dok nije u uznapredovaloj fazi. No, koliko god napredovali i dalje postoji problem “sramote” oko nekih bolesti koje pacijenti imaju. Stomatologija je ozbiljna grana medicine, a zube i usnu šupljinu ne možemo odvojiti od ostatka tijela. Svaka terapija koja se koristi u stomatologiji ima odražene posljedice na ostatak tijela. Ukoliko imate bolesti poput hepatitisa, AIDS-a HPV-a, TBC-a ili slično, obavijestite svoga doktora prije nego započne terapiju, jer ne samo da ugrožavate svoje zdravlje time što stomatolog smatra da je ste potpuno zdravi, već potencijalno ugrožavate zdravlje doktora i svih pacijenta s kojima će on doći u kontakt. Nitko Vas ne smije odbiti zbog bolesti koju imate stoga nemate razloga to skrivati od svoga doktora jer je on dužan tu informaciju čuvati za sebe kao dio medicinske dokumentacije. Kod jakih imunodeficijencija, kao što je AIDS, komplikacije koje mogu nastati pri rutinskim zahvatima su izrazito neugodne, a vrlo lako ih možete spriječiti. Stanja u kojima postoje poremećaji krvnih stanica ili krvi općenito mogu čak i fatalno završiti ukoliko stomatolog ne zna terapiju koju primate. A svi zahvati se mogu rutinski odraditi ssmoo uz prilagođenu terapiju.

Trudnoću nipošto i nikad ne smijete skrivati od stomatologa jer rutinski zahvati, kao rendgensko snimanje, mogu završiti dramatično za plod. Obavijestite svoga doktora da ne želite da se za trudnoću još zna i sigurno je da će poštovati Vašu tajnu jer je i po medicinskoj etici to dužan napraviti.

Dr. House, dr. Google, dr. Oz itd. su veliki neprijatelji običnih doktora

Živimo u vremenima gdje su informacije dostupne više nego ikad prije, što zapravo i nije toliko loše, ali vrlo često nije ni dobro. Googlanje simptoma je najgore što si možete napraviti ukoliko se bojite neke bolesti. Pri ovome ne mislim samo na dentalnu medicinu. Simptomi raznih bolesti se preklapaju, a neke specifične bolesti se sigurno neće očitovati i dijagnosticirati na osnovu banalnih simptoma. Jedan od simptoma AIDS-a je seboreja (perut), što ne znači da svatko tko ima perut, boluje od AIDS-a. Tako je i u dentalnoj medicini, krvarenje zubnog mesa ne znači da ćete odmah izgubiti zub, “kvržica” na čeljusti ne znači da imate rak usne šupljine, crna točkica na zubu ne znači da imate karijes. Svi ti simptomi znače samo jedno – MORATE POSJETITI SVOGA DOKTORA koji će Vam onda dati dijagnozu ili jednostavno zaključiti da Vam nije ništa.

Ukoliko ste na nekoj web stranici pročitali nešto o “najmodernijim” tehnikama bezbolnog liječenja karijesa,uzmite takve informacije s rezervom. Hrvatska dentalna medicina se može pohvaliti s izuzetno kvalitetnim fakultetima čiji profesori su svjetski renomirani stručnjaci. Hrvatska komora dentalne medicine redovito organizira kongrese i edukacije na najvišoj razini, i svi doktoru su obvezni redovito pratiti najnovije trendove inače ne mogu produžiti licencu za samostalni rad. Hrvatska nema proizvodnju dentalnih materijala niti dentalne opreme i sve ordinacije su uređene i opremljene stranim aparatima, materijalima i stomatološkim jedinicama. Najbolji pokazatelj je veliki broj stranih pacijenata koji dolaze u Hrvatsku na tretmane ne samo zbog pristupačnije cijene, nego zbog kvalitete koju naša dentalna medicina nudi.

Povezani članci
Komentari su zatvoreni.
Pitajte doktora
Imate problema sa zubima? Ne očajavajte, pitajte doktora!
Anketa

Jeste li zadovoljni Vašim stomatologom?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...