U kategorijama: Vijesti, Vaše dijete kod stomatologa Izbijeni zubi – što napraviti?

objavio 08.10.2010

Pojmovi
  • Nema pojmova
Podijeli Komentari (0)

Zubi bivaju najčešće izbijeni u periodu od 7. do 9. godine, kada djeca postaju fizički aktivnija i počinju se baviti različitim sportovima. Jedna vrlo teška trauma je izbijanje zuba (avulzija), koja podrazumijeva potpuno odvajanje zuba od njegovog ležišta u kosti.

Ako dođe do takve traume, potrebno je zub kratko isprati pod mlazom hladne vode (ili fiziološke otopine) te ga vratiti natrag na mjesto iz kojeg je izbijen.

Ako to nije moguće, zub treba pohraniti u vlažnom mediju, kao što je slina, mlijeko, kultura stanica ili fiziološka otopina te što prije potražiti pomoć stomatologa.

Stomatolog će zub očistiti od nečistoća te ga vratiti na njegovo mjesto i imobilizirati (učvrstiti uz pomoć žice i/ili kompozitnog materijala) na 7-10 dana.

Uspjeh replantacije određen je takozvanim ekstraoralnim vremenom, odnosno vremenom koje je proteklo od izbijanja zuba do pružanja stomatološke pomoći. Uspjeh je bolji ako je to vrijeme što kraće. Nakon replantacije, stomatolog će dati upute o prehrani i oralnoj higijeni te o nastavku liječenja. Vrlo je važno pridržavati se tih uputa, kako bi liječenje završilo sa što manje komplikacija i što boljim uspjehom.


Povezani članci
Trenutno nema komentara

Hoćete li napisati komentar?

Get a GravatarNapišite komentar
You must be logged in to post a comment.
Pitajte doktora
Imate problema sa zubima? Ne očajavajte, pitajte doktora!
Anketa

Jeste li zadovoljni Vašim stomatologom?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...