U kategorijama: Higijena i korisne informacije Izbjeljivanje zubi

objavio 02.04.2012

Pojmovi
  • Nema pojmova
Podijeli Komentari (0)

Izbjeljivanje se može raditi na više zuba ili na samo jednom, kada on bojom odudara od susjednih zuba. Najčešći uzroci promjene boje pojedinačnih zuba su duboki karijes koji je doveo do nekroze pulpe („živca“) te trauma.

U slučaju traume dolazi do krvarenja unutar zuba i do propadanja pulpe. Krv ulazi u dentinske kanaliće i zbog taloženja produkata razgradnje krvi zub poprima sivkastu boju. Ako vaš stomatolog primjeti takvu promjenu na nekom od zubi, predložiti će njegovo izbjeljivanje. Naravno, prije izbjeljivanja takvog zuba potrebno je odstraniti ostatke odumrlog „živca“ i napuniti kanale zuba materijalom za punjenje. Zatim se u zub postavlja smjesa za izbjeljivanje i zub se zatvara privremenim ispunom (plombom). Nakon nekoliko dana provjerava se boja zuba. Ako je potrebno, postupak se može ponoviti više puta dok se ne postigne željena boja. Kada se ona postigne, potrebno je pustiti da se boja zuba stabilizira (najčešće 10-ak dana) a zatim se na zubu može izraditi trajni ispun.

Izbjeljivanja vitalnih zuba (zuba kojima nije uklonjen „živac“) se preporuča izvoditi u ordinaciji, pod kontrolom stomatologa. Preparati za kućno izbjeljivanje najčešće služe kao način održavanja boje kod prethodno profesionalno izbjeljenih zuba, a sami su preslabi da bi značajno izbjelili zube. Postoji više vrsta profesionalnog izbjeljivanja zuba, kao što je izbjeljivanje laserom, LED lampama koje isijavaju plavo svjetlo, međutim svima njima je zajedničko korištenje gela za izbjeljivanje koji se nanosi na površinu zuba. Gelovi su najčešće na bazi vodikovog peroksida, koji oslobađa kisik, prodire u zub i na taj način izbjeljuje. U ordinaciji se koriste gelovi s visokim postotkom vodikovog peroksida koji nisu pogodni za kućnu upotrebu jer može doći do nastanka ozljeda mekoga tkiva usne šupljine.

Nakon izbjeljivanja zubi mogu biti osjetljivi na hladno ili prilikom četkanja. Potrebno je koristiti preparate za njegu usne supljine namjenjene osjetljivim zubima. Pojava bolne osjetljivosti zuba nakon izbjeljivanja je individualne prirode, kao i njezino trajanje. Kod većine traje prvih nekoliko dana, ali kad nekih osoba zna potrajati i tjednima. Nakon izbjeljivanja potrebno je izbjegavati jako pigmentiranu hranu i piće (crna kava, Coca Cola, crveno vino, cikla) barem prva 3 dana, a idealno i duže (oko 2 tjedna). Poželjno je izbaciti iz upotrebe i duhanske proizvode.

Povezani članci
Trenutno nema komentara

Hoćete li napisati komentar?

Get a GravatarNapišite komentar
You must be logged in to post a comment.
Pitajte doktora
Imate problema sa zubima? Ne očajavajte, pitajte doktora!
Anketa

Jeste li zadovoljni Vašim stomatologom?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...