U kategorijama: Higijena i korisne informacije, Vaše dijete kod stomatologa, Izdvojeno Jantarna ogrlica, pomoć kod nicanja zubi – istina ili mit?

objavio 13.10.2016

Pojmovi Podijeli Komentari (0)

Problemi s nicanjem prvih zubića

Roditelji često sa strepnjom očekuju nicanje prvih zubića kod svojih beba. Popratne tegobe nicanja mliječnih zubi razlikuju se od djeteta do djeteta. Neka djeca su sretnici kod  kojih nicanje zuba prođe neprimjetno, dok je kod većine djece izbijanje zubića bolno, djeca nemaju apetita, plačljiva su, razdražljiva, loše spavaju, umorna, guraju ruke u usta, pojačano sline… Simptomi se mogu javiti čak i mjesec do dva prije nicanja zubića. Izbijanje prvih zubića je za većinu beba bolno, a za roditelje naporno i stresno razdoblje.

Jantarne ogrlice – spas ili ukras? 

Mnogi roditelji djeci stavljaju ogrlice od jantara s uvjerenjem kako će nošenje jantarne ogrlice ublažiti  bolove, slinjenje i nervozu koji su česta pojava tijekom izbijanja zubića. Najčešće se roditelji vode filozofijom “možda pomogne, a odnemoći sigurno neće- vrijedi probati!” Mora se priznati da bebe simpatično izgledaju s jantarnim ogrlicama oko vrata, no da li su one stvarno učinkovite protiv boli, nervoze i slinjenja uslijed nicanja prvih zubića?

Što znanost kaže o korištenju jantarnih ogrlica?

I dok prodavači  tvrde kako su jantarne ogrlice učinkovite, stručni tekstovi koji govore o tretiranju izbijanja zubića ne spominju jantar, ili ga spominju kao znanstveno neutemeljenu povijesnu praksu. “Radi se o neutemeljenoj terapiji za koju nema nikakvih dokaza o učinkovitosti, a može biti opasna jer se ogrlicom dijete može udaviti ili se može ugušiti ako se ogrlica prekine i dijete udahne kuglice. Usprkos tome, radi se o raširenoj praksi. Istraživanje provedeno 2011. u Francuskoj proučilo je stavove roditelja koji svojoj djeci stavljaju oko vrata takve ogrlice. Većina roditelja je rekla da uz kupljenu ogrlicu nisu dobili nikakva upozorenja o štetnosti proizvoda. Iako su se roditelji većinom složili da je izbijanje zubića benigan problem, iskazali su strah od simptoma povezanih s izbijanjem zubi. Autori te studije pozivaju sve zdravstvene radnike koji rade s djecom da se angažiraju i zaustave oglašavanje i prodaju takvih proizvoda koji su neučinkoviti, a mogu izazvati smrt djece.” (Izvor: portal Dokazi u medicini).

Zaključak:

Možemo zaključiti da su neugodni simptomi vezani uz nicanje zubića benigan problem, te da nema čarobnog rješenja koji bi ih u potpunosti uklonio. Dok kod jednih bebica rast zubića prođe neprimjetno, kod drugih je popraćeo brojnim neugodnim simptomima. Jantarna ogrlica nema nikakve veze s nicanjem zubića i ne može ublažiti nelagodu koja se u to vrijeme javlja, a s druge strane, predstavlja opasnost od gušenja bebe.

kid

 

Povezani članci
Komentari su zatvoreni.
Pitajte doktora
Imate problema sa zubima? Ne očajavajte, pitajte doktora!
Anketa

Jeste li zadovoljni Vašim stomatologom?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...