U kategorijama: Bolesti usne šupljine, Izdvojeno Njega zubi i usne šupljine kod starijih osoba.

objavio 31.01.2012

Pojmovi Podijeli Komentari (0)

Odavno je poznato da starije osobe često nemaju veći broj zubi te se koriste protetskim pomagalima. Ukoliko su tijekom života njegovani i čuvani, zubi starijih osoba su često jako čvrsti i mogu poslužiti kao nosači za proteze i mostove. Neizmjerno je važno, za opće zdravlje, odlučiti se na neki oblik protetskog nadomjestka ukoliko nedostaje jedan ili više zubi u čeljusti. Nošenje protetskog nadomjestka rezultira ne samo očuvanjem estetike i funkcije zubi već i donje trećine lica (usne i brada). Također je važno napomenuti da nedostatak zubi uzrokuje poteškoće u prehrani.

Pacijenti koji nisu protetski rehabilitirani hranu gutaju slabije prožvakanu i nedovoljno obrađenu za daljnju probavu. To rezultira kako želučanim tako i crijevnim problemima. Takva hrana negativno utječe i tijelesnu težinu.

Nedostatak zubi u ustima uzrokuje smanjen tonus mišića usana, te dolazi do „obješenosti“ kuta usana što može rezultirati bolešću heilitis angularis (žvale)

Čest problem kod starijih pacijenata je i nedostatak sline koji nastaje iz više razloga, zbog toga je potrebno provoditi terapiju umjetnom slinom kako bi se izbjegle infekcije gljivicom kandidom ili nekim bakterijama.

Pacijenti koji nose proteze znaju oboliti od bolesti nepca palatitis prothetica. Bolest se očituje upaljenim nepcem a rezultat je također gljivične infekcije kandidom. Da bi se bolest izlječila potrebna je kvalitetna higijena proteze i usne šupljine.

Gore su navedeni najčešći problemi starije populacije no gotovo sve teže bolesti usne šupljine (parodontitis, gingivitis, leukoplakija, eritroplakia, rak usne šupljine itd. ) se javljaju u kasnijim godinama. Neizmjerno je važno starije pacijente redoviti voditi na kontrole i terapije kod svoga stomatologa.

Povezani članci
Trenutno nema komentara

Hoćete li napisati komentar?

Get a GravatarNapišite komentar
You must be logged in to post a comment.
Pitajte doktora
Imate problema sa zubima? Ne očajavajte, pitajte doktora!
Anketa

Jeste li zadovoljni Vašim stomatologom?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...