U kategorijama: Vijesti, Higijena i korisne informacije, Vaše dijete kod stomatologa, Izdvojeno Jesu li žvakaće gume korisne ili štetne za zube?

objavio 21.09.2010

Pojmovi Podijeli Komentari (0)

Toliko puta ste čuli razne informacije o štetnosti ili pozitivnom učinku žvakaćih guma na zdravlje zubi. U jednoj i drugoj informaciji ima istine ali na kraju žvakaće gume imaju ipak više pozitivnih učinaka nego negativnih.

Neke gume za žvakanje u sebi sadrže ksilitol (pentapentol, E 967). On je prirodni zaslađivač koji pomaže u zaštiti zuba od karijesa. Naravno da sve žvakaće gume ne sadrže taj zaslađivač ali ni takve nisu jako štetne, štoviše, korisne su za zdravlje zubi.

Hoće li slatke žvakaće gume biti korisne ili štetne ovisi upravo o vama. Prije svega moramo napomenuti da ukoliko možete uvijek odaberite četkanje i pranje zubi umjesto žvakanja žvakaće gume. Kako većina ljudi nije u mogućnosti prati zube nakon svakog obroka pametno bi bilo koristiti žvakaće gume. One slatke nisu toliko štetne ako se žvaču „pametno“ . Što to znači? Znači da žvakaću gumu ne bacate odmah nakon što je ona izgubila onaj svoj slatki okus nego je pokušajte drže zadržati u ustima. Na taj način čistite površine zubiju samom žvakaćom gumom ali i zbog žvakanja potičete rad žlijezda slinovnica. Slina ima jako dobar učinak na kiselinu koja se stvara za vrijeme obroka. Ukoliko je bacite odmah nakon što je izgubila svoj slatki okus napravili ste jedan „napad šećerom“ na svoje zube.

Povezani članci
Trenutno nema komentara

Hoćete li napisati komentar?

Get a GravatarNapišite komentar
You must be logged in to post a comment.
Pitajte doktora
Imate problema sa zubima? Ne očajavajte, pitajte doktora!
Anketa

Jeste li zadovoljni Vašim stomatologom?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...