U kategorijama: Vaše dijete kod stomatologa Jutarnje mučnine i zdravi zubi

objavio 11.05.2010

Pojmovi
  • Nema pojmova
Podijeli Komentari (0)

Jutarnje mučnine se javljaju kod više od 50% (po nekim podacima i 80%) žena u prvom tromjesečju trudnoće.  Mučnine su normalan dio trudnoće, i u najvećem broju slučajeva ne predstavljaju nikakvo opasno stanje, ali kako one utječu na zdravlje usne šupljine?

Jutarnje mučnine u velikom broju slučajeva rezultiraju povraćanjem. Povraćeni sadržaj iz želuca je jako kiseo, i takva jaka kiselina nagriza caklinu zuba. Dugotrajno povraćanje dovodi do nastanka erozija na površini zuba, odnosno postupno se gubi sve više i više cakline zuba. Četkanje zuba neposredno nakon povraćanja će ubrzati taj gubitak jer se četkicom (pogotovo tvrdom) uklanjaju omekšali dijelići cakline. Da bi se to spriječilo, nakon povraćanja zubi se mogu najprije isprati običnom vodom ili otopinom sode bikarbone, koja će neutralizirati kiselinu u ustima.

Nakon pola sata zubi se mogu normalno četkati, nježnim, kružnim pokretima, najbolje mekanom četkicom za zube. Također je preporučeno  ispirati usnu šupljinu tekućinama koje sadrže fluoride.  Na tržištu se nalazi preparat pod nazivom Tooth Mousse koji, uz fluoride, sadrži protein iz mlijeka koji  će, zajedno s fluorom pomoći zubnoj caklini da ponovno očvrsne.

Povezani članci
Trenutno nema komentara

Hoćete li napisati komentar?

Get a GravatarNapišite komentar
You must be logged in to post a comment.
Pitajte doktora
Imate problema sa zubima? Ne očajavajte, pitajte doktora!
Anketa

Jeste li zadovoljni Vašim stomatologom?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...