U kategorijama: Vijesti, Izdvojeno Kada umnjaci stvaraju probleme

objavio 21.09.2010

Pojmovi Podijeli Komentari (0)

Treći molari, poznatiji kao umnjaci, zubi su koji u usnoj šupljini niču posljednji, najčešće između 18 i 25 godine života, iako u pojedinaca mogu niknuti i kasnije, a kod nekih ljudi nikada. Iako ih nazivaju zubima mudrosti, treći molari su zubi koji izazivaju najviše problema i čest su razlog posjeta oralnom kirurgu.

Ako umnjaci nakon izrastanja zauzmu pravilan položaj u odnosu na druge zube, a okolno zubno meso je zdravo, nikakve intervencije nisu potrebne. Nažalost, veoma često se događa da umnjak ne raste u pravom smjeru, ponekad  samo dio krune izraste u usnu šupljinu, a katkad se događa da zbog krivog položaja raste prema susjednom zubu.

Ako je umnjak djelomično izrastao, lako može doći do upale mekoga tkiva u području krune zuba jer je čišćenje takvog zuba jako otežano i hrana se lako zavlači ispod zubnog mesa koje djelomično prekriva krunu zuba. Takva upala se naziva perikoronitis. Upala je praćena stvaranjem gnoja i bolom, a mogu biti otečeni i limfni čvorovi u području vrata.  Bol može biti jaka i javlja se u području zahvaćenog zuba a često se širi i u područje uha ili čeljusnog zgloba.  Upalu može pratiti i otežano otvaranje usta (trizmus). Ponekad je problem moguće riješiti ispiranjem sadržaja džepa i cirkumcizijom gingive (postupak kojim se skalpelom otkida dio zubnog mesa koje prekriva krunu zuba. Time se olakšava održavanje oralne higijene i smanjuje mogućnost ponovne upale.), ali u slučajevima ponavljanih i težih upala jedino trajno rješenje je vađenje zuba.

U nekim slučajevima umnjak uopće ne iznikne u usnu šupljinu. Takav zub nazivamo impaktiranim ili retiniranim (ovisno o razlogu zbog kojega nije iznikao.) Takvi zubi ne moraju stvarati nikakve probleme te mogu biti slučajni nalaz na rentgenskoj snimci snimanoj iz drugih razloga.  Brojni autori se još nisu usuglasili oko toga treba li takve zube ostaviti ili ih je bolje izvaditi. Međutim, impaktirani zubi mogu izazivati probleme kao što su bolovi ili otekline. Pritiskom na korijenove susjednog zuba mogu izazvati njihovu resorpciju, a mogu uzrokovati  i neuralgije ako postoji pritisak na zivčane završetke. Impaktirani zubi se povezuju i s nastankom folikularnih cisti koje razaraju okolno koštano tkivo i u tim slučajevima potrebno ih je kirurški odstraniti.

Povezani članci
Trenutno nema komentara

Hoćete li napisati komentar?

Get a GravatarNapišite komentar
You must be logged in to post a comment.
Pitajte doktora
Imate problema sa zubima? Ne očajavajte, pitajte doktora!
Anketa

Jeste li zadovoljni Vašim stomatologom?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...