U kategorijama: Bolesti usne šupljine, Izdvojeno Kako bolest zuba može utjecati na srce?

objavio 08.05.2010

Pojmovi Podijeli Komentari (2)

U usnoj šupljini mogu nastati ograničeni upalni procesi (žarišta) koji u određenim uvjetima mogu izazvati bolesti  udaljenih organa (srce, crijeva, bubreg, oči..). Zapravo nastaje žarišna infekcija tj. bolest koja nastaje širenjem infekcije iz žarišta u području usne šupljine ali može nastati  i iz bilo kojeg inficiranog žarišta u organizmu. Žarišta u području usne šupljine zovu se oralna žarišta ili  fokusi. Zbog karijesa nastaje oštećenje  zuba što omogućava prodor mikroorganizama dublje u zub do zubne pulpe („zubnog živca“). Infekcija se dalje širi korijenskim kanalom do alveolarne kosti u području oko vrha korijena zuba, gdje nastaje tzv. periapikalni upalni proces. Oralna žarišta zubnog podrijetla su periapikalni procesi, bolesti parodonta, zaostali kariozno destruirani korijenovi ili dijelovi zuba, impaktirani zubi, strana tijela u oralnim tkivima, upale oralne sluznice. Uslijed traumatiziranja prilikom žvakanja, pada imuniteta organizma, poremećaja cirkulacije oko žarišta ili alergizacije organizma štetnim sastojcima bakterija  do tad mirna žarišta, sada postaju aktivna, a mikroorganizmi i različite otrovne tvari (toksini) prodiru u cirkulaciju, naseljavajući i napadajući bilo koji organ u kojem dovode do bolesti. Osobito su podložni oštećenju prethodno oštećeni ili bolesni organi kao npr oštećeni sračni zalistci. Oralne bakterije (streptokoki i parodontne anaerobne bakterije) čest su izvor infekcija i prepoznaju se kao neovisan čimbenik rizika u razvoju bolesti srca. Bez obzira na opće zdravlje, s lošim zubima rastu izgledi za bolesti srca i krvnih žila. Bolesti koje mogu nastati kao žarišne bolesti su endokarditis, miokarditis, tahikardija i ateroskleroza. Oralna žarišta mogu se otkriti temeljem podataka iznesenih u razgovoru s pacijentom (anamneza), laboratorijskim pregledom, stomatološkim pregledom te rendgenskim snimkom zuba i čeljusti. Prevencija nastanka karijesa zuba koja uključuje održavanje oralne higijene i pravovremeno liječenje zuba  i parodontopatija, tj.  održavanje zdravlja usne šupljine i zuba, te redovni kontrolni pregledi kod stomatologa  imaju primarnu ulogu u sprječavanju pojave oralnih žarišta i žarišnih infekcija. Ovisno o težini i ozbiljnosti žarišne bolesti, terapija oralnog žarišta je vađenje zuba  uz kiruršku obradu alveole, resekcija vrška korijena zuba (apikotomija) i liječenje zuba čiščenjem i punjenjem korijenskog kanala, a radi zaštite od širenja  infekcije u nekih bolesnika potrebna jei antibiotska profilaksa.

Povezani članci
Leave a Comment »2 Comments
  • Danijela 21/11/2012

    Imam pitanje. Pre godinu dana me zaboleo zub, bar sam tako mislila, zubarka mi je rekla da su mi baš svi zubi zdravi, ali da mi se se nakupio kamenac i da su mi se upalile desni. Kada mi je skinula kamenac, bol je momentalno prestao. Posle 5-6 meseci opet ista situacija. Svi zubi zdravi, bez kvara, opet kamenac. Redovno perem zube, posle svakog obroka koji se “lakše lepi za zube” ujutru, uveče. Dala mi je da koristim i neki gangigel za desni. Opet sve super, do pre 2 nedelje. Skupo mi je skidanje kamenca, i ne mogu večno ovako. Da li će mi se ovo stalno dešavati? Kako sprečiti. Zubarka mi je samo rekla redovno pranje, i prskanje sprejom, što i radim. Ali evo, opet ista priča.,… 🙁 Bol na hladno. Nateknute desni.

  • Luka Lubina 22/11/2012

    Normalno je da kamenac skidate svakih 5-6 mjeseci, tako da bez obzira na skupoću usluge preporučujem vam da to napravite. Posljedice mogu biti nebrojeno puta skuplje.

Get a GravatarNapišite komentar
You must be logged in to post a comment.
Pitajte doktora
Imate problema sa zubima? Ne očajavajte, pitajte doktora!
Anketa

Jeste li zadovoljni Vašim stomatologom?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...