Način na koji nastaje karijes nije nepoznanica. On je pod utjecajem mnogih čimbenika, a jedan od najvažnijih je hrana koju svakodnevno konzumiramo. Prema učinku na nastanak karijesa možemo reći da postoji hrana koja pospješuje nastanak karijesa i ona koja štiti zub od nastanka karijesa.
KAKO HRANA POSPJEŠUJE NASTANAK KARIJESA
Niti jedna namirnica direktno ne uzrokuje karijes, već je on proizvod više faktora. Neka hrana pokazuje veću kariogenost. Kariogenost ovisi o nekoliko faktora, a to su:
- vrijeme u kojem je hrana ili piće bila u kontaktu sa zubima
- količina hrane koja se konzumira dnevno
- dio dana kada konzumiramo hranu
- uzimanje hrane ili pića u međuobrocima
- količina sline koju imamo u ustima
- ljepljivost hrane koju konzumiramo
Gledano vremenski puno je bolje slatke napitke piti u većim gutljajima i pokušati ih što kraće zadržati u ustima. Ukoliko pijete gazirana i slatka pića puno je bolje koristiti slamke jer tako uvelike izbjegavate kontakt pića sa zubima.
Logično je da će nam veća količina slatke hrane ili pića biti štetnija od manje količine.
Slatku hranu ili piće je bolje konzumirati za vrijeme glavnih obroka, tada će se kiseline brže neutralizirati, a slina isprati ostatke hrane na zubima.
Konzumiranje hrane tokom noći je štetno jer je smanjena količina sline u ustima.
KAKVOM HRANOM ZAŠTITITI ZUBE?
Kao što je već prije rečeno ne postoji niti jedna namirnica koja direktno uzrokuje karijes, isto tako ne postoji neka namirnica koja sprečava karijes. Postoje namirnice koje pospješuju faktore obrane od karijesa, a to je u prvom redu količina sline i sprečavanje „ljepljenja“ bakterija na zube.
MLIJEKO štiti zube na taj način da sprečava pričvršćivanje plaka na zub. Mlijeko u sebi sadrži laktozu i to mu je negativna strana po pitanju kariogenosti ali sadrži i velike količine kalcija i fosfora koji štite caklinu zuba.
SIR je jako dobar za stimulaciju lučenja sline, a slina ispire ostatke hrane na zubima. Ovdje govorimo o siru kao samostalnoj namirnici. Njegova svojstva će se poništiti ukoliko se konzumira u obliku nekog kolača itd.
ČAJ, ponajviše zeleni i crni u sebi ima sastojak koji sprečava nastanak bakterija koje uzrokuju karijes.
Hoćete li napisati komentar?