U kategorijama: Bolesti usne šupljine, Higijena i korisne informacije, Vaše dijete kod stomatologa Kao ublažiti simptome afti?

objavio 21.11.2012

Pojmovi Podijeli Komentari (0)

Afte su neugodne ulkusne promjene u ustima koje se najčešće pojavljuju za vrijeme emocionalnog stresa ili pada imunološkog sustava. Učestalije se pojavljuju u djece, djevojaka i mlađih žena nego u starijih osoba. Mogu se pojaviti u tri klinička oblika kao male afte, velike afte i afte nalik herpesu tzv herpetiformne afte. Kako bi ublažili siptome afti donosimo Vam nekoliko praktičnih savjeta kojih bi se trebali pridržavati.

  • izbjegavajte krutu hranu kao što je korica kruha, čips, meso s kosti, pržena riba itd. Bilo koji oštri dio takve hrane u ustima može dodatno nadražiti samu aftu i pogoršati simptom boli.
  • budite pažljivi kod četkanja zubi, po mogućnosti promijenite četkicu za zube te si kupite onu sa oznakom „soft“. Na taj način izbjegavate dodatne povrede sluznice usne šupljine.
  • izbjegavajte sve kisele i jake napitke (alkohol, cola, mineralna voda)
  • izbjegavajate kisele i jake začine (ocat, tabasco itd.)
  • izbjegavajte jako vruću hranu i napitke
  • neka istraživanja dovode do zaključaka da afta može nastati i pri primjeni nekih zubih pasta pa se preporuča da se, preventive radi, promijeni zubna pasta koju koristite
Povezani članci
Trenutno nema komentara

Hoćete li napisati komentar?

Get a GravatarNapišite komentar
You must be logged in to post a comment.
Pitajte doktora
Imate problema sa zubima? Ne očajavajte, pitajte doktora!
Anketa

Jeste li zadovoljni Vašim stomatologom?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...