U kategorijama: Bolesti usne šupljine, Higijena i korisne informacije, Izdvojeno Karijes ili ne, pitanje je sad?

objavio 18.11.2013

Pojmovi Podijeli Komentari (0)

Pigmentacije i nekarijesne lezije

Promjene boje zuba mogu biti kongenitalna (urođene) ili mogu nastati za života.

  1.  Urođene promjene boje nastaju tijekom razvoja zuba, za vrijeme mineralizacije cakline i dentina i to na način da se različite tvari što su fluor, antibiotik tetraciklin, krvni i drugi pigmenti ugrađuju u kristale tvrdih zubnih struktura. Takvi su primjer slučajevi dentalne fluoroze te tetraciklinske obojenosti zuba.

Dentalnu fluorozu klinički karakterizira povećana poroznost dijelova cakline.. Nastaje u osoba koje žive u područjima s visokom razinom fluora u hrani i vodi za piće. Tijekom procesa mineralizacije zuba u strukturu cakline umjesto kalcija ugrađuje se fluor što rezultira slabijom mineralizacijom površine zuba. Porozni dijelovi izgledaju mutnobijeli.

Upotreba tetraciklinskih antibiotika u prvih 28 tjedana trudnoće rezultira trajnim odlaganjem tetraciklina u strukturu cakline što rezultira žučkasto-zlatnom bojom izniklih zuba. U nekih osoba tijekom terapije tetraciklinima može se pojaviti i žuto-smeđa obojanost jezika i vodoravna ispruganost zubne krune. Kod odraslih obojenja nastaju kod pacijenata koji su na terapiji Minocyclinom zbog cističnih akni.

           2. Stečena obojenja zuba mogu nastati kao posljedica stomatološkog zahvata ili se javiti uslijed bolesti zuba.

Nedostatno odstranjivanje materijala za punjenje iz pulpne komorice dovodi do progresivnog tamnog obojenja krune. Ukoliko stomatolog prije izrade definitivnog ispuna nije uklonio sav materijal za punjenje do ispod ruba zubnog vrata može doći do obojenja zuba.

Metalni ispuni kao što su amalgami (sive plombe) mogu obojati dentin u tamnosivo. Takav ispun je potrebno zamijeniti estetskim, kompozitnim ispunom.

U slučaju odumiranja pulpnog tkiva (nekroze) razgradni produkti mogu prodrijeti kroz zubne kanaliće u dentinu te ga tako obojati.

Zubni karijes boji zahvaćene plohe od žučkastih do crnih nijansi. Kako je karijes dinamičan proces i sastoji se od faza otapanja cakline i faza njenog ponovnog mineraliziranja, dogodi se da prevlada mineralizacija. Tada u caklini zaostaju tragovi u obliku tvrdih pigmentacija. Takve pigmentacije nisu karijesne i ukoliko estetski ne smetaju njih ne odstranjujemo. Ako su pigmentacije mekane radi se o karijesu pa je stomatološka intervencija nužna.

Dentalna erozija je trajan gubitak tvrdog zubnog tkiva uzrokovan kemijskim procesima, najčešće zbog djelovanja kiselina. Karakteristična je za sportaše koji treniraju u bazenskoj vodi te za sve oni koji konzumiraju veliku količinu kiselih napitaka. Dolazi do stanjenja zubne cakline što može biti vidljivo kao povećana trasparencija brida prednjih zuba i žućkasto prosijanje dentina. Zubi su najčešće i preosjetljivi na toplo i hladno.

mojst-slike

Zaključno možemo reći da nije svako obojenje zuba karijes, no svakako dijagnozu prepustite vašem stomatologu.

Povezani članci
Komentari su zatvoreni.
Pitajte doktora
Imate problema sa zubima? Ne očajavajte, pitajte doktora!
Anketa

Jeste li zadovoljni Vašim stomatologom?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...