U kategorijama: Higijena i korisne informacije Koja hrana šteti zubima?

objavio 30.10.2014

Pojmovi
  • Nema pojmova
Podijeli Komentari (0)

ZUBE MOŽEMO SAČUVATI TAKO DA PRIPAZIMO I SA IZBOROM NAMIRNICA!

Hrana je svakodnevna ljudska potreba. Ona nam nadoknađuje vitamine u organizmu i čini nas sitima.No nakon nekih namirnica potrebno je odmah nakon njihove konzumacije oprati zube jer njihov sastav i kiseline koje su dio njihova sastava mogu narušiti zdravlje zuba.

Kava

Najveća mana ovog svakodnevnog napitka su boja i kiselost koji uzrokuju “požutjele zube” nakon dužeg vremena konzumacije.No  promjena boje zuba koja nastane od konzumacije kave je najbezbolniji i najlakši problem po pacijenta budući da se danas u gotovoj svakoj ordinaciji dentalne medicine može napraviti ” izbjeljivanje zubi”.

Čipi-čips je omiljen među našim mališanima. On je škrobna namirnica i kao takav štetan je za zube jer bakterije iz zubnog plaka u suradnji sa škrobom formiraju kiselinu koja onda napada zube nakon 20 min, ali i duže ukoliko se odmah nakon konzumacije čipi čipsa ne isperu usta vodom ili operu zubi jer se škrobne namirnice lako zaglave među zubima u tzv. “interdentalnom prostoru”, pa je ponekada potreban i zubni konac da bi ga se uklonilo.

Crno i bijelo vino

Kiseline u vinu loše utječu na zubnu caklinu jer ju čine poroznom i pri tome zubi podliježu promjeni boje.Crno vino sadrži pigmente koji zadržavaju boju na zubima i duže vremena nakon “prazne čaše”, a bijelo vino zbog kiseline pripremi zubnu caklinu da apsorbira boju od drugih napitaka, npr. Kave.

Gumeni bomboni baš kao i čipi čips čine top 5 među dječjim najdražim slatkišima. Oni se zbog svog sastava zalijepe na zube i zubna caklina je tada duže vremena izložena kiselinama koje ju uništavaju. Ako vam je teško dijete odviknuti od gumenih bombona, savjet je da ih konzumira u toku obroka, a ne nikako kao zaseban obrok.

Žvakanjem se proizvodi više sline što pomaže ispiranju kiselina i šećera iz gumenih bombona.

Sokovi ( gazirani ili voćni)

I jedni i drugi su puni šećera. Gazirani osim šećera sadrže i fosfornu i limunsku kiselinu koje nagrizaju zubnu caklinu. Ne dajte se zavarati da gazirani sokovi bez šećera su bolji izbor jer umjetni šećeri u takvim sokovima imaju još više kiseline koja loše utječe na zubnu caklinu. Iako su voćni sokovi puni vitamina i antioksidansa, prilikom izbora važno je izabrati onaj bez dodatnog šećera jer je voće samo po sebi slatko, pa je i takav sok bez dodatnog šećera najbolje razrijediti s vodom i takvog ga piti.

Grickalice

Grickanjem se proizvodi manje sline nego u toku obroka, a satima ostaju dijelovi tih grickalica među zubima. Stoga ih je najbolje izbjegavati ili konzumirati one sa manje škroba i šećera.

Sportski napitci puni su šećera i stvaraju kiseline koje opet loše djeluju na zubnu caklinu. Najbolji izbor nakon treninga je voda.

Kako bi očuvali svoje zube najbolje bi bilo navedene namirnice izbaciti iz svog jelovnika, no ako ih se ne možete odreći, onda je potrebno voditi brigu o higijeni. Četkati zube odmah nakon konzumacije gore navedenih namirnica. Ukliko volite čokoladu, probajte se naviknuti na onu sa većim postotkom kakaa jer obične čokolade također imaju šećer koji škodi zubnoj caklini i tako zdravlju zuba.

 

Povezani članci
Komentari su zatvoreni.
Pitajte doktora
Imate problema sa zubima? Ne očajavajte, pitajte doktora!
Anketa

Jeste li zadovoljni Vašim stomatologom?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...