U kategorijama: Higijena i korisne informacije, Izdvojeno Liječenje neugodnog zadaha

objavio 02.09.2014

Pojmovi Podijeli Komentari (0)

 

LIJEČENJE NEUGODNOG ZADAHA

Neugodan zadah predstavlja neugodan miris izdahnutog zraka iz usta (halitoza). Iako je poprilično rasprostranjen, u stomatološkoj se literaturi relativno rijetko spominje. Jutarnji neugodan zadah prisutan je kod oko 50% odraslih te se vrlo brzo i učinkovito eliminira četkanjem zubi ili uzimanjem hrane i tekućine. Ovaj zadah je prolazan i vjerojatno povezan sa smanjenim lučenjem sline i povećanom aktivnošću mikroorganizama preko noći. Međutim, stvarni problem predstavlja neugodan zadah koji je prisutan tijekom dana jer nerijetko utječe na svakodnevnu društvenu komunikaciju. Čak 30-50% populacije pati od nekog oblika neugodnog zadaha, pri čemu je tri puta češći kod muškaraca nakon dvadesete godine.

Istraživanja pokazuju da se većina uzroka neugodnog zadaha porijeklom iz usne šupljine (87%) odnosi na parodontne bolesti i obloženost jezika. S obzirom da oko 90% populacije u određenom obliku ima gingivitis ili parodontitis, jasno je zašto je neugodan zadah toliko često stanje.

Liječenje neugodnog zadaha svakako bi trebalo usmjeriti na uzroke, a najčešće se sastoji u liječenju parodontnih džepova, zbrinjavanju karijesa i obloženosti jezika. Prema potrebi, pacijenta se upućuje i specijalistima drugih kliničkih disciplina, iako se zapravo rijetko radi o respiratornim, gastrointestinalnim i metaboličkim uzrocima. S obzirom da je neugodan zadah porijeklom iz usne šupljine uvijek povezan s bakterijama, kompletno liječenje mora biti poduprto temeljitom oralnom higijenom kod kuće kako bi se u što većoj mjeri smanjile koncentracije mikroorganizma koje dovode do neugodnog zadaha. Osim antiseptičkih otopina koje mogu i do tri sata smanjiti neugodan zadah, za dugoročne rezultate svakako je preporučljiva primjena probiotika.

 

neugodan zadah

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, probiotici se definiraju kao živi mikroorganizmi koji, kada se primijene u odgovarajućoj količini, mogu imati povoljne učinke na zdravlje. Mehanizam djelovanja je takav da se bezopasni mikroorganizmi natječu s patogenim bakterijama pri čemu dolazi do lokalnih, ali i sistemskih učinaka uslijed utjecaja na imunološki sustav.

Lactobacillus reuteri Prodentis je patentirani spoj dvaju sojeva Lactobacillus reuteri koji se vežu na sluznicu usne šupljine i tamo se zadržavaju. Zbog svojih specifičnih karakteristika, kao što je lučenje antimikrobne tvari reuterina Lactobacillus reuteri Prodentis smanjuje količinu patogenih bakterija u usnoj šupljini, smanjuje naslage plaka, te djeluje povoljno kod gingivitisa i parodontitisa.

Uzimanje korisnih bakterija kao dodatak terapiji parodontitisa može značajno usporiti ponovno naseljavanje parodontopatogenih bakterija u parodontne džepove i smanjiti koncentracije upalnih molekula u usnoj šupljini. Druga su istraživanja utvrdila smanjeno krvarenje zubnog mesa i nakupljanje zubnih naslaga, kao i smanjenje dubine parodontnih džepova nakon redovite primjene probiotika u obliku tableta ili pastila. Osim toga, dokazano je da probiotici mogu smanjiti koncentracije bakterija povezanih s karijesom.

U istraživanju iz prošle godine, u kojem su promatrane osobe bez znakova parodontne bolesti koje su se subjektivno žalile na neugodan zadah, uočeno je značajno poboljšanje nakon uzimanja Lactobacillus reuteri Prodentis, nakon čije primjene dodatno rastu u slini te se „natječu“ s ostalim bakterijama za vezujuća mjesta unutar bakterijskog plaka. Na taj način utječu na lokalnu mikrobiološku ekologiju i usporavaju ponovno naseljavanje nepoželjnih bakterijskih vrsta. Pored toga, ne može se zanemariti ni mogući utjecaj probiotika na sistemskoj razini uslijed povoljnog učinka na imunološki odgovor organizma.

Lactobacillus reuteri Prodentis izravno i neizravno utjecati na smanjenje neugodnog zadaha pa stoga njihova primjena može poslužiti kao komplementarna i dugoročna strategija u kontroli navedenog stanja.

BioGaia Prodentis pastile dostupne su u pakiranju od 30 pastila koje se otapaju u ustima i imaju osvježavajući okus mentola.

 

Jedna pastila sadrži 2×108 probiotičkih kultura L.reuteri Prodentis.

Za optimalan učinak korisititi najmanje 2 tjedna.

 

Dr.sc. Ivan Puhar, dr.med.dent.

Specijalist parodontologije

Zavod za parodontologiju

Stomatološki fakultet

Sveučilište u Zagrebu

Povezani članci
Komentari su zatvoreni.
Pitajte doktora
Imate problema sa zubima? Ne očajavajte, pitajte doktora!
Anketa

Jeste li zadovoljni Vašim stomatologom?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...