U kategorijama: Higijena i korisne informacije, Izdvojeno Mogu li ortodontski aparatić nositi i odrasli?

objavio 21.10.2012

Pojmovi
  • Nema pojmova
Podijeli Komentari (0)

Iako su upravo djeca i mladi najzastupljenija skupina kad je riječ o nošenju ortodontskih naprava, to nipošto ne znači da odrasle osobe ne mogu nositi tzv. aparatić ako za tim postoji potreba. Ako se neki zub (ili više njih) nije smjestio u zubni niz ili je iz nekog razloga promijenio položaj potrebno je potražiti savjet specijalista ortodoncije. Razlozi zbog kojih odrasle osobe traže pomoć ortodonta mogu biti raznovrsni.

Ako kod osobe nije provedena ortodontska terapija u dječjoj ili adolescentnoj dobi, a postojala je potreba za njom, moguće ju je provesti u odrasloj dobi. Dok se kod djece mogu koristiti mobilne naprave (mobilni aparatići) dok imaju mješovitu denticiju (mješovita denticija označava istovremenu prisutnost i trajnih i mliječnih zuba) kod odraslih se položaj zuba ispravlja fiksnim aparatićem.

Kod gubitka pojedinog zuba ortodontska terapija ponekad prethodi postavljanju implantata. U slučajevima kada je prošlo dugo vremena od gubitka zuba, susjedni zubi se pomiču i naginju u slobodni prostor, te često nema dovoljno mjesta za postavljanje dentalnog implantata kojim bi se nadomjestio izgubljeni zub. Tada je potrebno provesti najprije ortodontsku terapiju kojom će se ispraviti nagnute zube i vratiti ih u idealan uspravni položaj i time napraviti dovoljno mjesta za implantat i izradu krunice.

Često se događa da dolazi do promjene položaja donjih sjekutića, naime dogodi se da se jedan ili više donjih prednjih zuba „izgura“ iz niza. To se događa zbog kasnog rasta mandibule (donje čeljusti), najčešće u dvadesetim godinama života. Ako su nastale promjene značajne ili estetski neprihvatljive, potrebno je provesti ortodontsku terapiju.

Povezani članci
Trenutno nema komentara

Hoćete li napisati komentar?

Get a GravatarNapišite komentar
You must be logged in to post a comment.
Pitajte doktora
Imate problema sa zubima? Ne očajavajte, pitajte doktora!
Anketa

Jeste li zadovoljni Vašim stomatologom?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...