U kategorijama: Bolesti usne šupljine Morate se podvrgnuti terapiji zračenjem? Obavezno se javite svom stomatologu!

objavio 27.05.2013

Pojmovi
  • Nema pojmova
Podijeli Komentari (0)

Mnogi pacijenti nisu upoznati sa činjenicom koliko je važno posjetiti stomatologa ukoliko bolujete od nekakvog malignog tumora i trebate biti zračeni ili već jeste bili zračeni.Postoje određene nuspojave samog zračenja/radioterapije koje se pojave u usnoj šupljini. Kako bi se navedene nuspojave/ komplikacije izbjegle potrebno je provesti stomatološki pregled prije zračenja/u toku radioterapije/nakon radioterapije. S obzirom na činjenicu da je sve veći broj ljudi koji boluju od raka, stomatolozi bi trebali biti sastavni dio tima za njegu i uklanjanje komplikacija koje se javljaju kod pacijenata koji boluju od raka. Cilj stomatološkog pregleda je identificiranje čimbenika rizika za nastanak komplikacija i pokušaj prevencije oralnih komplikacija za vrijeme i nakon radioterapije/zračenja.

Stomatologu je potrebno otići na pregled odmah nakon dijagnosticiranja karcinoma ili barem 3 tjedna prije početka zračenja. Zadatak stomatologa je sanacija karijesa,uklanjanje iritacija oralne sluznice( oštri/grubi ispuni),uklanjanje zubnog kamenca, vađenje svih sumnjivih zuba (periapikalni procesi, opsežni karijesi). Također je jako važno uputiti pacijenta i naučiti ga kako pravilno održavati oralnu higijenu.

Komplikacije koje se javljaju u usnoj šupljini kao posljedica karijesa se mogu podijeliti na akutne(MUKOZITIS) i kronične ( TRIZMUS, RADIJACIJSKI KARIJES I OSTEORADIONEKROZA).

Mukozitis je bjelkasto orožnjenje sluznice i kako radioterapija odmiče tako se ulceracije povećavaju i jako bole. Također se javlja gubitak okusa i suhoća usta.

4 Stupnja MUKOZITISA: 1. ERITEM

2 .ERITEM kada pacijent može jesti krutu hranu

3. ERITEM kada pacijent ne može jesti krutu hranu

4. PARENTERALNA PREHRANA

Kako bi se prevenirala pojava mukozitisa potrebno je ispiranje usta  fiziološkom otopinom 8-10 puta dnevno tokom trajanja radioterapije. Ukoliko se pojavi mukozitis može se koristiti bioadherentni gel (Gelclair) za smanjenje boli i olakšanje gutanja.

Trizmus je grč žvačnih mišića čime je onemogućeno otvaranje usta. Javlja se 3-6 mjeseci nakon radioterapije i ukoliko se pojavi ireverzibilan je ( ne prolazi). Kako bi spriječili nastanak trizmusa, potrebno je čim radioterapija počne vježbati i to svaki dan ( MAKSIMALNO OTVARATI USTA).

Radijacijski karijes se javlja 3 mjeseca nakon početka zračenja. Razlozi nastanka radijacijskog karijesa su: suhoća usta, promjene u sastavu sline i zračenje dovodi do omekšanja cakline i dentina. Da bi se spriječio nastanak karijesa osim dobre oralne higijene, potrebna je i aplikacija fluora bilo peroralno preparat natrij-fluorida (Fluonatril) ili fluoridacija zuba s gelom (Aminofluorid).

Osteoradionekroza je patološka promjena kosti koja nastaje kao posljedica zračenja i varira od atrofije kosti do nekrotičnih žarišta koja mogu dovesti do frakture čeljusti. Najčešće se javlja kod pacijenata kojima se zub vadi neposredno uoči ili nakon radioterapije. Zube bi trebalo vaditi najmanje 2-3 tjedna prije početka zračenja ili 2-3 tjedna nakon zračenja.

Iz svega navedenog može se vidjeti koliko je važno posjećivati stomatologa da bi se izbjegle neželjene komplikacije u usnoj šupljini ukoliko bolujete od nekakvog tumora jer uvijek je bolje spriječiti nego liječiti.

Povezani članci
Komentari su zatvoreni.
Pitajte doktora
Imate problema sa zubima? Ne očajavajte, pitajte doktora!
Anketa

Jeste li zadovoljni Vašim stomatologom?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...