U kategorijama: Bolesti usne šupljine Najopasnije bolesti usne šupljine

objavio 30.05.2010

Pojmovi Podijeli Komentari (2)

Rak usne šupljine je najopasnija bolest usne šupljine.

Osim svog nekontroliranog rasta i karakterističnog  kliničkog izgleda, ne stvara nikakve  neugodne  niti bolne simptome pa se oboljela osoba kasno javlja stomatologu. Radi postavljanja dijagnoze potrebno je pacijenta uputiti na biopsiju.

Rak usne šupljine najčešće se pojavljuje na sluznici dna usne šupljine, ispod ili na rubovima jezika kao plića ili dublja rana koja raste, poprima različitu boju od ostatka sluznice i širi se u okolno područje.

Promjena koja može prethoditi raku je eritroplakija. Ubraja se u  prekancerozne lezije, s velikom učestalosti prijelaza u karcinom. Osim sluznice usta može se pojaviti i na  genitalnoj sluznici. Karakterizira ju baršunasto crveno promijenjena sluznica koja se  ne  može sastrugati, a može se pojaviti na sluznici obraza, dna usne šupljine, jezika ili nepca.

Potrebno je napraviti biopsiju, te nakon postavljanja dijagnoze pristupiti odgovarajućoj terapiji.

Oralni lihen ruber svrstava se u imunosne bolesti sluznice usne šupljine sa manjom učestalošću zloćudne preobrazbe. Razvija se uglavnom na obraznoj sluznici ( i to obostrano) premda može zahvatiiti i sve druge regije usta.

Stvara bjelkaste promjene u obliku mrežice ( Wickhamove strije) ili malenih izdignuća sluznice usta (papule). Prepoznatljiva klinička slika, karakterističan patohistološki nalaz i drugi laboratorijski i imunološki nalazi, pomažu u postavljanju dijagnoze i izboru liječenja.

Aktinički heilitis je upala usnica (češće je zahvaćena donja usna) koja nastaje kao posljedica dugotrajne izloženosti suncu.

Usnica može biti otečena, crvena, suha uz ljuštenje. Kasnije se pojavljuju i bjelkaste promjene (keratoza).Takva usnica ima veću sklonost prijelaza u rak, no uz adekvatnu zaštitu usana primjenom odgovarajućih zaštitnih krema, to se može spriječiti.

Plummer-Vinsonov sindrom je karakteriziran sideropeničnom anemijom, upalom sluznice jezika, otežanim gutanjem i povećanom incidencijom raka sluznice jednjaka i želuca.Očituje se upalom kutova usana, crvenom i bolnom sluznicom jezika, te blijedom kožom i sluznicom.

Sifilis je bolest uzrokovana bakterijom ( Treponema pallidum) sa zahvaćenošću čitavog tijela, pa tako i usne šupljine. U početnom stadiju karakterizira ga pojava ranice ili ulkusa (tzv.ulcus durum)na sluznici najčešće usnica, jezika ili nepca, specifičnog izgleda i koja je jako zarazna i može spontano zacijeliti.Sifilis ili lues ima nekoliko razvojnih stadija. U posljednjem stadiju, uz pojavu tzv. guma koje perforiraju nepce, karakteriziraju ga upalne promjene na jeziku, gubitak osjeta okusa i veća mogućnost prijelaza u karcinom.

Terapija je antibiotska.

Povezani članci
Leave a Comment »2 Comments
  • Aurora 07/09/2012

    Sta moze biti uzrok jednog papilomcica na donjim desnima ako na tom mestu vec postoji trag od jake upale desni? Inace taj mali papilom nekad nestane,bude vrlo mali ili malo veci,ne smeta i ne boli. Somatolog je rekao da je lici na papilomcic i ako se bude povecavao odseci se ga. Da li uzrok moze da bude prljava voda u moru koja je dosla u kontakt sa desnima? On je prisutan vec godinu dana,a nisam imala seksualne odnose bilo koje vrste 2 godine. Pre par godina sam imala visoku temperaturu 3 dana i konstantan pad imuniteta i nista se nije pojavilo.Nakon godinu dana se pojavio ovaj papilomcic.

  • Aurora 09/09/2012

    Svoj komentar napišite ovdje…

Get a GravatarNapišite komentar
You must be logged in to post a comment.
Pitajte doktora
Imate problema sa zubima? Ne očajavajte, pitajte doktora!
Anketa

Jeste li zadovoljni Vašim stomatologom?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...