U kategorijama: Bolesti usne šupljine, Izdvojeno Nedostatak vitamina u organizmu i očitovanje u ustima

objavio 08.05.2010

Pojmovi Podijeli Komentari (0)

Vitamini su tvari koje sudjeluju u procesima nastanka energije, neophodne za normalan rad organizma, nastanak stanica i vezivnog tkiva, te  drugim metaboličkim procesima.

Organizam ih ne stvara sam, pa ih je potrebno unositi hranom. Najznačajniji vitamini su vitamin A, vitamini skupine B, vitamin C, D , E  i K. Naravno da to nisu jedini vitamini, ali su vitamini sa najodgovornijim zadaćama u organizmu.

Vitamin A nalazi se u voću i povrću, žumanjku, mlijeku, jetri i ribljem ulju. Dnevno  je potrebno unositi od 1-1,5mg. Njegov nedostatak očituje se u ustima razvojem bijelih keratotičnih mrlja koje se ne mogu sastrugati sa sluznice i nastankom leukoplakije. Uz to se može pojaviti i poremećaj okusa. Liječi se uspješno davanjem vitamina A u obliku kapi.

Vitamini B kompleksa se nalaze u žitaricama, mesu, mlijeku, voću, povrću, ribi. Kompleks čine vitamin B1, B2, B3 ( i B4), B5, B6, B11 i B12.

Rijetko je moguće izolirati nedostatak jednog vitamina iz te skupine, pa se terapijom uglavnom nadomještava čitava skupina vitamina. Promjene koje se najčešće pojavljuju u ustima su osjećaj žarenja i pečenja jezika ali i čitavih usta, upaljeni kutevi usana (angularni cheilitis), “ljuštenje” usnica ( radi se o ljuštenju sluznice usnica), gubitak papila jezika pa jezik postaje crven i gladak, promjene i gubitak okusa, krvarenje iz zubnog mesa, pojava ranica u ustima. Nedostatak  B12 vitamina može dovesti do gubitka jezičnih papila, crvenog i upaljenog jezika i promjene boje sluznice (sluznica postaje blijedo žuta) kao i koža i bjeloočnice zbog slabokrvnosti uzrokovane nedostatkom B12.  Naime, taj je vitamin neophodan za sazrijevanje  crvenih krvnih stanica ( eritrocita). Svaki od navedenih vitamina ima određenu dnevnu dozu koju je potrebno unositi hranom pa je u slučaju dodatnog uzimanja vitaminskih pripravaka potrebno voditi računa o dozi koja se unosi u organizam kako ne bi došlo do hipervitaminoze. Viamini B skupine se općenito primjenjuju u obliku  krema i masti (vit B5) i unose u organizam  u obliku dražeja  i injekcija.

Vitamina C ima najviše u svježem voću, šipku, rajčici, paprici. Dnevna potreba za njim je od 50-100mg. Ukoliko ga nema dovoljnu u organizmu, javlja se krvarenje iz zubnog mesa zbog jake upale i ulceracija, oštećen je i parodont zbog čega se zubi rasklimaju.  Na ostaloj sluznici usne šupljine, javljaju se sitna točkasta krvarenja. Potrebno je što prije započeti liječenje davanjem tableta vitamina C.

Vitamin K se nalazi u zelenom povrću i žumanjku, djelom ga stvaraju i bakterije u crijevima, a neophodan je za zaustavljanje krvarenja. Njegov nedostatak dovodi do krvarenja  sluznice usne šupljine i zubnog mesa. Dnevno ga je potrebno unositi u vrlo malim količinama, od 50-80 mikrograma. Uglavnom se daje u terapiji kod bolesti crijeva i jetre ili antibiotika koji uništavaju crijevnu floru.

Povezani članci
Trenutno nema komentara

Hoćete li napisati komentar?

Get a GravatarNapišite komentar
You must be logged in to post a comment.
Pitajte doktora
Imate problema sa zubima? Ne očajavajte, pitajte doktora!
Anketa

Jeste li zadovoljni Vašim stomatologom?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...