U kategorijama: Vijesti, Bolesti usne šupljine Neugodan zadah

objavio 09.12.2010

Pojmovi
  • Nema pojmova
Podijeli Komentari (1)

Neugodan zadah iz usta, tzv. halitoza, najčešće je uzrokovan kombinacijom zaostale hrane u prostorima između zubi i loše oralne higijene, koja za posljedicu ima upalu zubnog mesa.

Kako dolazi do nastanka neugodnog zadaha?

Anaerobne bakterije, kojima su za razvoj potrebni uvjeti bez kisika, naseljavaju područja na kojima se skupljaju ostaci hrane, npr. između zubi i zubnog mesa u plaku, na jeziku između fisura i okusnih pupoljaka, u grlu, na tonzilama. Te bakterije potom stvaraju sumporne spojeve, koji imaju neugodan miris pokvarenih jaja, te neke druge spojeve, koji također imaju neugodan miris.

Različiti su mogući uzroci pojave neugodnog zadaha:

  • Zubni plak (naslage na zubima), koji dovodi go razvoja upale zubnog mesa i potpornog aparata zuba.
  • Količina i sastav sline mogu utjecati na pojavu halitoze. Tako kod suhih usta, tzv. kserostomije, halitoza je prisutna zbog smanjene mogućnosti ispiranja usne šupljine slinom, te se raspadnuta hrana u većoj mjeri zadržava u ustima.
  • Brojne karijesne lezije mogu biti uzrok halitozi.
  • Različiti protetski radovi, fiksni i mobilni, koji su loše održavani ili dotrajali, mogu također poslužiti kao mjesto zadržavanja hrane i uzrokovati pojavu neugodnog zadaha.

Ako se saniraju sve bolesti u usnoj šupljini, i ako se oralna higijena održava na zadovoljavajućoj razini, stanje bi se trebalo popraviti.

No, ako ne dolazi do poboljšanja, treba potražiti drugi mogući uzrok, a to su sustavne bolesti (bolesti bubrega, jetre, pluća…). Zato ne treba olako shvatiti ovo stanje te se na vrijeme treba obratiti za pomoć, prvo svom stomatologu, a potom prema njegovoj preporuci specijalistima ukoliko to bude potrebno.

Povezani članci
Leave a Comment »1 Comment
  • bole 09/01/2012

    jeo sam uglavnom hranu bez vitamina. Zubno meso je pocelo pucati na kraju, a ja sam lose pretpostavio da raste umnjak. Nisam znao da je vec tu. Ocekivao sam da naraste ali nikako nije probijao. Nakon 2 mjeseca poceli su problemi. Dobio sam trovanje i nekao sam uspjeo sanirati nakon 2 kure Klavicina.

Get a GravatarNapišite komentar
You must be logged in to post a comment.
Pitajte doktora
Imate problema sa zubima? Ne očajavajte, pitajte doktora!
Anketa

Jeste li zadovoljni Vašim stomatologom?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...