U kategorijama: Vijesti, Bolesti usne šupljine Nove informacije o raku usne šupljine

objavio 06.05.2011

Pojmovi
  • Nema pojmova
Podijeli Komentari (0)

Postoji preko 130 tipova HPV, od kojih infekcije mnogima od njih nemaju posljedica za zdravlje javnosti. Međutim, neke vrste HPV-a, osobito HPV 6 i 11, su povezani s genitalnim bradavicama i kondilomima, dok se HPV 16 i 18 smatraju visoko rizičnim te su uključeni u nastanak raka vrata maternice.
S obzirom na usnu šupljinu, DNA HPV16 je pronađena u oralnom karcinomu u usnoj šupljini i grlu, prvenstveno u području tonzile i baze jezika. Druge vrste HPV-a povezane su s rakom ždrijela, no manjoj mjeri a vrste koje su uključene jesu 6, 18, 31, 33, 35, 45, i 52/58.
Zajednička etiologija za oralni karcinom uključuje duhan i alkohol, oralni karcinom češće javlja tijekom srednjeg vijeka i kasnije. Lezije povezane s HPV-om se javljaju češće kod mlađih skupina pojedinaca, koji su nepušači i ne konzumiraju alkohol.
Međutim, stopa preživljavanja za one s kliničkom slikom tumora nastalog zbog HPV-a je bolja u usporedbi od onih s duhanom izazvanih tumora. Također je liječenje HPV tumora uspješnije.
Ono što brine je stupanj zaraze HPV-om i njegovi učinci na područje ždrijela. Rizična populacija su oni koji imaju rane početke spolnih odnosa, uključujući i oralni seks, te imanje više partnera. Za HPV postoji cijepivo i trebalo bi se sa svojim doktorima opće prakse dogovoriti oko cijepljenja.

izvor :

http://www.dentistryiq.com/index/display/article-display/8382277339/articles/dentisryiq/rdh-products/evillage-focus/2011/05/oral-cancer_and_hpv.html

Povezani članci
Trenutno nema komentara

Hoćete li napisati komentar?

Get a GravatarNapišite komentar
You must be logged in to post a comment.
Pitajte doktora
Imate problema sa zubima? Ne očajavajte, pitajte doktora!
Anketa

Jeste li zadovoljni Vašim stomatologom?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...