U kategorijama: Bolesti usne šupljine, Higijena i korisne informacije Onkološki bolesnici u ordinaciji dentalne medicine

objavio 08.02.2014

Pojmovi
  • Nema pojmova
Podijeli Komentari (0)

ONKOLOŠKI PACIJENTI U ORDINACIJI DENTALNE MEDICINE  I

Karcinom je zloćudni tumor nastao bujanjem epitelnih stanica. U novije vrijeme povečava se svakodnevno broj pacijenata koji boluju od karcinoma. Liječenje karcinoma ne obavlja jedna specijalizirana grada medicine, već tim specijalista iz različitih područja medicine. Nažalost stomatologija u tome nije dovoljno zastupljena iako se mnogi pacijenti žale na nuspojave koje se pojavljuju u području našeg djelovanja.

KEMOTERAPIJA

Kemoterapija je naziv za sistemsko liječenje zloćudnih bolesti kemijskim tvarima prirodnog ili sintetskog podrijekla koje se jos nazivaju antitumorski lijekovi, citotoksični lijekovi ili citostatici. Naziv kemoterapija koristi se jer se ovim liječenjem rast zloćudne stanice kontrolira kemijskim putem.

Naješća indikacija za primjenu kemoterapije je proširena, uznapredovala maligna bolest pa stoga većinu bolesnika nije moguće njima posve izliječiti već se primjenjuju u svrhu ublažavanja bolesti i produljenja života bolesnica s karcinomom dojke, oboljelih od karcinoma prostate, mikrocelularnog karcinoma bronha i sl. Iznimka je liječenje gestacijske trofoblastične bolesti ( mola, koriokarcinom ), Hodgkinove bolesti, tumora zametnog epitela jajnika i testisa gdje je moguće postići izlječenje i u slučaju uznapredovale bolesti.
Najčešći tumori koji se javljaju u populaciji još uvijek nisu izlječivi u uznapredovalom stadiju.

Idealni citotoksični lijekovi koji bi uništili samo tumorske stanice bez štetnog djelovanja na normalna tkiva za sada ne postoje. Citostatici oštećuju i zdrava tkiva domaćina, osobito ona čije se stanice brzo dijele ( krvne stanice, stanice sluznica probavnog sustava ) što često uzrokuje nuspojave.

Svi bolesnici koji prije početka kemoterapije bi trebali sanirat situaciju u usnoj šupljini ( popravit sve zube, ekstrahirat zaostale korijene, alveotomirat semiimpaktirane zube koji su predhodno pokazivali simptome perikoronitisa, očistit tvrde i meke naslage na zubima). Poslijednje ekstrakcije i alveotomije se smiju obavit 14 dana prije početka kemoterapije.

Nuspojave kemoterapije su:

1. NEUTROPENIJA  – nastaje kao posljedica supresije normalne leukopoeze malignim stanicama ali i djelovanjem antineoplastične terapije.Pacijenti imaju akutni gingivitis i ulceracije na oralnoj sluznici . Dugotrajna neutropenija doprinosi širenju upale duboko u parodont. Upalne promjene imaju slabo izraženu kliničku sliku zbog izostanka obrambene reakcije ( izostaje edem i crvenilo), te se uočavaju samo ulceracije na oralnoj sluznici.

2. OPORTUNISTIČKE INFEKCIJE  – infekcija uzrokovana patogenima koji obično ne uzrokuju bolest ako je imuni sustav zdrav. Ugroženi imuni sustav predstavlja pogodnu priliku za infekciju datim patogenom. Imuni sustav je dodatno oslabljen kemoterapijom te čestom upotrebom antibiotika širokog spektra. U usnoj šupljini se najčešće se javlja pseudomembranozna kandidijaza, rekurentne infekcije herpes simplex virusom, varicela zoster te citomegalovirus infekcijom.

3. MUKOZITIS – termini  “oralni mukozitis” i “stomatitis” često se koriste kao sinonimi, ali njihova značenja su različita. Mukozitis je upala mukoznih membrana u ustima. Očituje se simptomima kao što su crvenilo, pečenje i ulkusi po cijelim ustima.Stomatitis je upala tkiva u ustima( jezik, krov i dno usne šupljine). Ova definicija uključuje unutar sebe i upalu membrana ali se ne zadržava samo u njima već prodire dublje u tkivo. Prve promjene se mogu očekivat 2 – 4 tjedna nakon primljene prve doze kemoterapije

4. POREMEĆAJI KOAGULACIJE – trombocitopenija je smanjenje broja trombocita što za posljedicu ima krvarenje. Najčešća mjesta za nastanak krvarenja su sluznica, koža, gastrointestinalni sustav, respiratorni sustav, urogenitalni te intrakranijalna zona.

5. GRAFT VERSUS HOST REAKCIJA – javlja se kod primatelja alogene koštane srži ( bolesnici oboljeli od leukemije i aloplastične anemije). Transplatirane stanice napadaju stanice primatelja. Uzrok je nepodudarnost histokompatibilnosti.

AKUTNI GVDH – javlja se unutar par tjedana od transplantacije koštane srži. Uočavaju se promjene na koži, dijareja, mučnina, povračanje, abdominalna bol, disfunkcija jetre. 33 – 75% bolesnika ima promjene u ustima.

KRONIČNI GVDH – razvija se iz akutnog ili ako se pojavi više od 100 dana nakon transplantacije. Promjene na koži sliče lihen planusu ili sistemskoj sklerodermiji.

Ponekad su promjene u usnoj šupljini jedini znak.

Povezani članci
Komentari su zatvoreni.
Pitajte doktora
Imate problema sa zubima? Ne očajavajte, pitajte doktora!
Anketa

Jeste li zadovoljni Vašim stomatologom?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...