U kategorijama: Vijesti, Higijena i korisne informacije Organizacija dentalne medicine – kako odabrati primarnog doktora?

objavio 13.11.2013

Pojmovi Podijeli Komentari (0)

855dental-tools

Organizacija dentalne medicine – kako odabrati primarnog doktora?

Obzirom na česte upite vezano uz ovu temu donosimo vam članak o organizaciji službe dentalne medicine u Hrvatskoj.

Postoje četiri različita oblika stomatoloških službi koje možete odabrati za svoga doktora primarne zdravstvene dentalne zaštite.

 

  1. Potpuno privatne ordinacije i klinike/poliklinike – u ovakvim organizacijama nije potrebno imati zdravstvenu iskaznicu jer korisnik usluga palaća sve usluge koje taj doktor nudi. Visinu cijene određuje sam doktor/vlasnik klinike odnosno ordinacije. No minimalni cijenik (cijena uspod koje usluga ne smije biti) određuje Hrvatska komora dentalne medicine i svi doktori se moraju pridržavati tog cijenka. Doktori u ovako organiziranim ustanovama ne mogu izdati recepte preko zdravstvene iskaznice već privatne recepte koje morate platiti u ljekarni. Zbog više mogućnosti i nabavke privatnog materijala/opreme te često većeg broja zaposlenika  ovakve ordinacije gotovo uvijek imaju vrlo male redove čekanja. Zbog samostalnosti ovakve ustanove često nude najširi spektar stomatoloških usluga.
  2. Domovi zdravlja – u okviru doma zdravlja postoje doktori dentalne medicine koji rade za taj dom zdravlja. Domovi zdravlja su u sustavu HZZO-a što znači da liječenje u takvim ambulantama možete isključivo dobiti uz valjanju zdravstvenu iskaznicu i prethodni upis kod odabranog doktora. U ovakvim ordinacijama se dobija usluga samo koju propisuje taj dom zdravlja.
  3. Domovi zdravlja (ordinacije u zakupu)  – u okviru doma zdravlja moguće je od strane doktora zakupiti ordinaciju te se odvojiti od sustava DZ-a no opet biti u mreži HZZO-a. Privatne usluge u ovkvim ordinacijama se naplaćuju kao i kod potpunih privatnika. Radno vrijeme ovakvih ordinacija ovisi o radnom vremenu DZ-a. U ovakvim ordinacijama potrebno se također opredijeliti za doktora ranijim upisom.
  4. Privatne ordinacije s ugovorom – kao pod točkom 3. samo što su ove ordinacije van domova zdravlja u potpuno privatnim prostorima( kuće, zgrade itd.). U ovakvim ordinacijama možete dobiti privatne usluge kao iz točke 1. i sve što vam pokriva vaše zdravstveno osiguranje. U ovakvim ordinacijama potrebno se također opredijeliti za doktora ranijim upisom ukoliko želite usluge koje pokriva zdravstvena iskaznica. Doktor je obvezan izvršavati ugovorene pacijente preko HZZO-a.

 

2832dentist

Iz gore navedenoga da se zaljučiti da postoji dobro razvijena mreža stomatologa u zdravstvu te se samo trebate odlučiti koje su vaše primarne potrebe i želje. Dok neki pacijenti žele samo najkvalitetniju uslugu i da se sve napravi u što kraćem mogućem roku drugi su ograničenim financijskom moći te je bitno da se stomatologu može otići preko zdravstvene iskaznice.

Povezani članci
Komentari su zatvoreni.
Pitajte doktora
Imate problema sa zubima? Ne očajavajte, pitajte doktora!
Anketa

Jeste li zadovoljni Vašim stomatologom?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...