U kategorijama: Bolesti usne šupljine, Higijena i korisne informacije Organizacija dentalne medicine – koje specijalistike imamo i kad je nužno posjetiti kojeg specijalista

objavio 05.11.2013

Pojmovi
  • Nema pojmova
Podijeli Komentari (0)

Dentalnu medicinu u RH obavljaju doktori dentalne medicine nakon što završe studij i polože stručni ispit i doktori dentalne medicine specijalisti koji još uz to završe specijalizaciju (u trajanju 3 godine) i polože specijalistički ispit.

U Hrvatskoj postoje specijalisti iz oralne kirurgije, dječje stomatologije, ortodoncije, parodontologije, oralne medicine, endodoncije i restorativne stomatologije, te mobilne i fiksne protetike.

Kada posjetiti određenog specijalistu?

Oralni kirurg obavlja kirurške zahvate poput vađenja zuba, apikotomije (uklanjanje vrha korijena),cistektomije (uklanjanje ciste), modelacije grebena,frenulektomije (kod dijasteme među sjekutićima). Svaki stomatolog zna izvaditi zub, međutim kod kompliciranih slučajeva kao što su zaostali zubni korijen, impaktirani umnjaci,korijen završava u sinusu ili kod bilo koje vrste rizičnog pacijenta ( srčane bolesti, poremećaj zgrušavanja krvi, diabetes) bilo bi poželjno takvog pacijenta uputiti specijalistu oralne kirurgije.

Dječja stomatologija je grana dentalne medicine  koja se bavi liječenjem zuba u djece. Svaki stomatolog može sanirati dječje zube, međutim kada postoje opsežni karijesi (karijes bočice), trauma zuba (puknuće zuba zbog pada ili pomak) ili poremećaji u mineralizaciji zuba (pjegavi zubi, bijele mrlje po zubima), takvo dijete bi trebalo uputiti specijalistu dječje stomatologije kako bi se očuvali i spasili trajni zubi.

Ortodoncija je grana dentalne medicine koja ispravlja anomalije u postavi i rastu zuba, nepravilnosti u razvoju čeljusti kao i nepravilnosti u odnosu gornje i donje čeljusti, te nepravilnosti u odnosu čeljusti i glave. Kod manjka zuba (hipodoncija) ili povećanog broja zuba, kod zbijenosti (gužva),rastresitosti (razmak između svakog zuba),kod varijacija u položaju zuba ili ako se primjeti pogrešan zagriz ( naročito djeca koja sisaju prst, dudaju bocu) takvu djecu treba uputiti ortodontu. Također ortodonta mogu posjetiti i odrasle osobe koje primjete nepravilnosti zuba pa to žele ispraviti u kasnijoj životnoj dobi (kada to počne smetati naročito zbog estetike).

Parodontologija liječi bolesti i degenerativne promjene parodonta (tkiva koje pričvršćuje zube u čeljusti). Parodontologa treba posjetiti svatko tko primjeti krvarenje zuba prilikom četkanja, bol zubnog mesa, zadah i upalu zubnog mesa, povlačenje zubnog mesa ili klimavost zuba. Kod pacijenata koji imaju lošu higijenu zuba i koji su pušači vrlo često se javlja gingivitis ( crvenilo, krvarenje) koji može progredirati u parodontitis što dovodi do ogoljelih zubnih vratova i na kraju do ispadanja zuba ( zub možete prstom izvaditi iz čeljusti).

Oralna medicina je specijalistička grana dentalne medicine koja liječi i istražuje bolesti mekih tkiva usne šupljine. Posjetiti takvog specijalistu treba svatko kome se učestalo pojavljuju afte na sluznici ( bjelkasto orožnjenje sa crvenim rubom), tko primjeti suhoću usta ili bilo kakvu promjenu u usnoj šupljini koja je bijele ili crvene boje u razini ili iznad razine sluznice.

Endodoncija i restorativna stomatologija liječi bolesti zuba poput karijesa, ali i pulpitisa, periapikalnih procesa, gangrene, nekroze. U principu ovom specijalistu se nemora ići ukoliko vas vaš odabrani doktor dentalne medicine ne uputi, a to može biti iz razloga što on nemože pronaći korjenski kanal ili nemože osigurati suho radno polje ( destruirana kruna zuba ), a nema potrebnu aparaturu (koferdam) da bi to mogao napraviti.

Protetika se bavi nadomještanjem zuba koji nedostaju bilo da se govori o fiksnoj protetici (izrada krunica i mostova) ili mobilnoj protetici ( izrada totalnih ili djelomičnih proteza). Također to sve može obaviti vaš izabrani doktor koji nije specijalist, ali u slučajevima kada on/ona procjeni da je potrebno uputiti vas specijalisti to će učiniti ( kod potrebe za podizanjem zagriza i naštimavanjem okluzije).

Povezani članci
Komentari su zatvoreni.
Pitajte doktora
Imate problema sa zubima? Ne očajavajte, pitajte doktora!
Anketa

Jeste li zadovoljni Vašim stomatologom?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...