U kategorijama: Bolesti usne šupljine Osjećaj pečenja u ustima

objavio 09.05.2010

Pojmovi
  • Nema pojmova
Podijeli Komentari (3)

SINDROM PEČENJA USTA

Sindrom pečenja usta obuhvaća skup simptoma koji se očituju osjećajem pečenja sluznice usne šupljine, osobito  jezika, usnica, nepca ili cijele usne šupljine. Pri tome najčešće nema klinički vidljivih promjena na sluznici usne šupljine koje bi upućivale na spomenuti sindrom, što je od dijagnostičkog značaja za stomatologa. Osjećaj žarenja i pečenja najčešće se povezuje sa depresijom i anksioznošću, premda sidromu pečenja usta mogu pridonijeti i drugi čimbenici, među kojima su loša oralna higijena, kamenac, hrana koja iritira (jaki začini), protetski radovi u ustima, pušenje, ali i sustavni čimbenici kao što su nedostatak vitamina B12, šećerna bolest, neurološki i psihički poremećaji, problemi i bolesti vezane uz probavni sustav. Pacijenti uglavnom navode da se osjećaj žarenja i pečenja pojavljuje spontano, često ničim izazvano,  promjenljive jakosti, koji ih uznemirava, plaši, a kako pečenje traje dulje vremena u osoba se pojavljuje i neopravdani strah od karcinoma. Sindrom pečenja usta najčešće je dobroćudno ali neugodno stanje. Pečenje sluznice može se kratkotrajno povući ili smanjiti tijekom jela. Terapija se temelji  na prepoznavanju i uklanjanju uzroka koji mogu biti lokalni, sustavni i psihogeni..

Povezani članci
Leave a Comment »3 Comments
  • Jamesanna 29/06/2010

    Ja nekad imam osjećaj da mi je jezik “dlakav” ili kao da sam jela travu – da li je to neki oblik “pečenja” ?

  • nela 22/10/2011

    već duže vremena imam probleme tog tipa ,pila sam svakakve preparate ništa ne pomaže,molila bi adresu gdje da se obratim za pomoć

  • Luka 24/10/2011

    poštovana, najbolje da se obratite na Stomatološki faklutet u Zagrebu, zavod za oralnu patologiju, odnosno bolesti usta. Adresa Gundulićeva 5.

Get a GravatarNapišite komentar
You must be logged in to post a comment.
Pitajte doktora
Imate problema sa zubima? Ne očajavajte, pitajte doktora!
Anketa

Jeste li zadovoljni Vašim stomatologom?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...