U kategorijama: Higijena i korisne informacije, Izdvojeno Ozljeda prilikom četkanja zubi

objavio 11.10.2010

Pojmovi Podijeli Komentari (0)

Danas su u ponudi različite četkice za zube; različitog oblika i tvrdoće vlakana pa se razlikuju meke, srednje tvrde i tvrde četkice.
Uvijek je potrebno odabrati  takvu četkicu koja najbolje priliježe uz zube i s kojom se najlakše rukuje. Također se mora paziti da četkica ne bude suviše tvrda, jer se tvrdom četkicom i nepravilnim četkanjem zubi mogu oštetiti osobito u području zubnog vrata gdje je caklina najtanja. Grubim  i nepravilnim  četkanjem stvaraju se klinasta udubljenja na vratu zuba, a također se može oštetiti i sluznica zubnog mesa (gingiva) na kojoj nastaju pliće ili dublje bolne ranice. Na mjestu oštećenja zuba javlja se preosjetljivost, osobito kod pranja zuba ili uzimanja hladnog pića i hrane, a na mjestu oštećene gingive pojavljuje se ozljeda koju prati osjećaj nelagode, peckanja i bola.
Ranice na gingivi najčešće brzo prolaze, bez ikakve terapije, a u slučaju da sporo cijele potrebno je otići na pregled  stomatologu. Stomatolog će također obskrbiti ispunom klinaste defekte na zubima  i dati pacijentu potrebne upute o ispravnoj metodi četkanja zubi i odgovarajućem izboru četkice kako bi se spriječio nastanak ovih oštećenja ubuduće.

Povezani članci
Trenutno nema komentara

Hoćete li napisati komentar?

Get a GravatarNapišite komentar
You must be logged in to post a comment.
Pitajte doktora
Imate problema sa zubima? Ne očajavajte, pitajte doktora!
Anketa

Jeste li zadovoljni Vašim stomatologom?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...