U kategorijama: Vijesti, Sve o zahvatima na zubima, Vaše dijete kod stomatologa, Izdvojeno Pečaćenje fisura

objavio 04.10.2010

Pojmovi Podijeli Komentari (0)

Kada djetetu počnu nicati trajni zubi, dakle u dobi od 6-7 godina kada niče prvi trajni molar odnosno „šestica“ potrebno je novoizrasli zub zaštiti od mogućeg razvoja karijesa na griznoj plohi. Pečaćenje je preporučljivo napraviti na svim zubima  s predispozicijom nastanka karijesa. Pečaćenje fisura spada u preventivne postupke, ne uključuje brušenje zuba, dakle potpuno je bezbolno, što je možda podatak koji je malom pacijentu, a i samom roditelju najvažniji.

Postupak pečaćenja je kratkotrajan. On uključuje čišćenje površine zuba, kako bi se uklonili svi ostaci hrane sa zuba i zub pripremio za pečaćenje. Čišćenje se izvodi pomoću četkice postavljene na vrtaljku i profesionalne paste. Nakon što se isperu svi ostaci paste, zub se posuši i izolira vaticama. Na izolirani zub se nanosi tekućina ili gel za jetkanje cakline koji se zatim ispere, zub se posuši i onda se prelazi na zadnju fazu, a to je postavljanje materijala za pečaćenje i njegovo osvjetljavanje čime se materijal stvrdne.

Time je postupak pečaćenja fisura gotov. Dobro postavljen i redovito kontroliran pečat predstavlja dugotrajnu zaštitu zuba od karijesa.

Povezani članci
Trenutno nema komentara

Hoćete li napisati komentar?

Get a GravatarNapišite komentar
You must be logged in to post a comment.
Pitajte doktora
Imate problema sa zubima? Ne očajavajte, pitajte doktora!
Anketa

Jeste li zadovoljni Vašim stomatologom?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...