U kategorijama: Higijena i korisne informacije, Izdvojeno Piercing u ustima – ukras ili moguća opasnost po zdravlje?

objavio 25.10.2016

Pojmovi
  • Nema pojmova
Podijeli Komentari (0)

Danas je ukrašavanja lica i usta metalnim ukrasima (tzv. piercing) postalo učestala pojava. To je trend kojim se, osobito kod mlađe populacije i tinejdžera, izražava osobnost i, prema mišljenju psihologa, pomaže pojedincu da se istakne iz mase. Iako je noćna mora mnogih roditelja, piercing na jeziku je drugi po učestalosti, odmah uz piercinga uha.

Za vrijeme ‘osjetljivijeg razdoblja’ života, tinejdžeri ne razmišljaju toliko o posljedicama koliko o izgledu, što ne znači da piercing jezika (‘tongue piercing’) ne nosi sa sobom i moguće komplikacije. Usporedno s popularnošću raste i broj znanstvenika koji upozoravaju na brojne probleme koje uzrokuju piercing jezika, usana ili obraza. 

Ako ste se već odlučili na piercing, vjerujem da ste se pripremili i na moguće komplikacije i štete koje takvi ukrasi dugoročno čine zubima i desnima.

U nastavku teksta ću vas upoznati s potencijalnim zdravstvenim rizicima kojima se izlažete ukoliko se odlučite na piercing usne ili jezika.

Infekcija 

Najčešća je popratna pojava obzirom da je usna šupljina puna bakterija, a njihovom umnožavanju će još više doprinijeti strano tijelo.

Krvarenje 

Osobito u postupku bušenja jezika, usana ili brade, često dolazi do oštećenja spletova krvnih žila koja se manifestiraju kao krvarenje koje se produžava stalnim nošenjem piercinga.

Bol i oticanje

Bol je česta popratna pojava ovog postupka, a kod piercinga jezika može doći do oticanja povrijeđenog jezika koje, u najgorem slučaju, može završiti i onemogućavanjem disanja.

Povreda nepca

Piercing jezika nerijetko izaziva oštećenja nepčane sluznice i rane na nepcu koje dovode do upala.

Oštećenje desni

Do oštećenja desni može doći kod piercinga na usnici ili jeziku, jer je metalni ukras u stalnom kontaktu s desnima. Kada govorimo i jedemo te u svim drugim aktivnostima usana stvara se tijesni kontakt ukrasa i desni, javlja se trenje koje dovodi do ozljede desni.

Napuknut ili slomljen zub
Vrlo česta pojava kod osoba ukrašenih oralnim piercingom.

Razmak između zubi

Vlasnici probušenog jezika se često ‘igraju’ kuglicama pričvršćenima na nakitu za jezik, udarajući njima o prednje gornje zube zbog čega se, malo pomalo stvara razmak između zubi.

Povećana sklonost karijesu

Na udubinama i pukotinama cakline češće nastaje karijes. Na tim se mjestima zbog hrapave površine lakše zadržava hrana i stvara se plak.

Alergije

Poželjno je informirati se o materijalu od kojeg je napravljen ukras koji će vam biti postavljen i utvrditi imate li možda alergiju na taj materijal. Ukrasi moraju biti napravljeni samo od netoksičnih metala, poput čelika, 14-karatnog ili 18-karatnog zlata, titana ili platine. Ukrasi koji sadrže nikal katkad izazivaju alergijske reakcije.

Zarazne bolesti (hepatitis, AIDS)Nastaju kao posljedica korištenja nesterilne igle pri samom postupku ugradnje piercinga. Majstor za piercing, baš kao i majstor za tetovaže, mora proći odgovarajuću obuku, no neki se time bave bez kvalifikacije.

Za kraj teksta savjetovala bih Vam da prije odluke o piercingu dobro promislite i da se informirate o mogućim komplikacijama i posljedicama. Nakon postupka bušenja, ne zanemarujte tegobe, te se, umjesto da stručan savjet tražite od majstora za piercing, konzultirajte sa svojim liječnikom koji će poduzeti odgovarajuće medicinske mjere kako bi umanjio ili otklonio tegobe te vam dao primjeren savjet. Svima koji imaju piercing u ustima ili na usnici preporučujem češće kontrole kod svog stomatologa jer redovnim pregledom zubi i desni moguće je izbjeći trajno oštećenje.

Probajte najbolje pisati eseje za novčanu uslugu iz Depapers ako morate upravljati s više eseja!

Povezani članci
Komentari su zatvoreni.
Pitajte doktora
Imate problema sa zubima? Ne očajavajte, pitajte doktora!
Anketa

Jeste li zadovoljni Vašim stomatologom?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...