U kategorijama: Vijesti, Higijena i korisne informacije Poremećaji prehrane snažno utječu na zdravlje zubi

objavio 15.12.2014

Pojmovi
  • Nema pojmova
Podijeli Komentari (0)

Doktor dentalne medicine može otkriti da vam dijete pati od bulimije ili anoreksije (poremećaj prehrane koji se očituje prejedanjem i nakon toga izbacivanjem tog sadržaja prisilno guranjem prstiju u usta kako bi povratili ili pak odbijanje hrane)

U današnje vrijeme svi su postali robovi medija i mode pa tako i naša djeca. Ponekada se to neprestano gledanje svijeta manekenstva i poznatih može manifestirati da vam dijete počne patiti od anoreksije (odbijanje hrane) ili bulimije ( povraćanje hrane) kako bi izgledala poput svog idola.

Prvenstveno se obraćam mladim djevojkama i djevojčicama te njihovim roditeljima jer ipak smo mi žene sklonije poremećajima u prehrani.Rana dijagnoza ove bolesti je od iznimne važnosti jer mogu nastati ozbiljne psihičke i tjelesne komplikacije.

Zubi otkrivaju bolest

Bulimične djevojke često imaju normalnu težinu i dobro skrivaju svoje ponašanje u vezi s prehranom pa ponekada prođe dosta vremena dok se bolest otkrije i dijagnosticira.

Doktor dentalne medicine je u mogućnosti vrlo brzo postaviti dijagnozu bulimije jer prilikom pregleda usne šupljine primjeti eroziju zubne cakline. Erozija nastaje kao posljedica kemijskog djelovanja želučane kiseline na zubnu caklinu koju otopi i posljedica toga je brže abrazivno trošenje zuba i smanjenje volumena zuba, te pojava preosjetljivosti zuba. No kako se taj proces djelovanja kiseline ponavlja iz dana u dan prilikom svakog povraćanja, to dopušta zubu da stvori sklerozirani dentin i na taj način se osjetljivost smanji ili nestane.

Kod ovog oboljenja slina ima pozitivno djelovanje jer neutralizira taj kiseli sadržaj želuca koji se povrati. Centri za lučenje sline i povraćanje su povezani pa se prilikom povraćanja količina sline poveća, a isto tako i prilikom prejedanja se količina sline poveća. Iz tog razloga što slina štiti zube, proces oštećenja zuba prilikom bulimije je dugotrajan i zbog toga se bulimija otkrije u uznapredovaloj fazi.

Budući da kod anoreksije je smanjena količina sline jer takvi pacijenti ne jedu, oni imaju veće defekte na zubima nego pacijenti sa bulimijom.

Osim oštećenja zuba prilikom poremećaja prehrane mogu se javiti još neka oštećenja usne šupljine kao što su cheilitis angularis ( upala na kutu usana), kandidijaza, ulceracije na sluznici usta ( rane) ili glositis ( upala sluznice jezika).

Isto tako postoji razlika u oštećenjima zubi u gornjoj i donjoj čeljusti kod bulimije i kod anoreksije. Kod anoreksije su oštećenja lokalizirana na vanjskoj plohi prednjih zuba, dok god bulimije na unutarnjoj plohi prednjih zuba. Ukoliko povraćanje traje duže od četiri godine erozije nastaju i na ostalim plohama prednjih zuba te na ostalim zubima. No plohe pretkutnjaka i kutnjaka često su očuvane jer nisu u kontaktu sa povraćenim sadržajem, a ukoliko i dođe do kontakta kiselost se tu smanjuje jer je blizu izvodni kanal pljuvačne žlijezde u gornjoj čeljusti dok u donjoj čeljusti  su unutarnje plohe zuba pokrivene jezikom i zaštićene slinom iz podčeljusne i podjezične žlijezde slinovnice.

Kod anoreksije se mora voditi briga i o manjku zdravih elemenata iz hrane koji utječu na zdravlje zuba jer su oboljenja vezana uz prehranu česta kod djevojčica i mladih djevojaka kojima još nisu završeni rast i razvoj zuba.

Liječenje zuba kod bulimije/anoreksije

Izbor i metoda liječenja ovisi o tome kolika je površina zuba zahvaćena. Površinske lezije gdje je zahvaćena samo caklina mogu pacijenti sami sanirati sanirati tako što će promjeniti svoje ružne navike i caklina neće više biti izložena kiselinama. Također se preporučaju zubne paste sa većim udjelom fluora.

Veće lezije zahtijevaju suradnju sa doktorom dentalne medicine. Oštećenja koja zahvaćaju manje od 1/3 dentina mogu se sanirati kompozitnim ispunima dok oštećenja koja su veća od 1/3 dentina zahtijevaju protetsko nadomještanje izgubljenog volumena zuba te vrlo često i endodontsko liječenje zuba ( uklanjanje živca ).

Kako zaštiti zubnu caklinu?

Da bi zaštitili caklinu potrebno je smanjiti unos kiselih pića i jela, isprati usta nakon konzumacije kiseloga, žvakati žvakaće gume sa manje šećera te zube prati mekanom četkicom i pastom sa većim udjelom fluora.

Povezani članci
Komentari su zatvoreni.
Pitajte doktora
Imate problema sa zubima? Ne očajavajte, pitajte doktora!
Anketa

Jeste li zadovoljni Vašim stomatologom?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...