U kategorijama: Higijena i korisne informacije, Sve o zahvatima na zubima, Izdvojeno Prevencija dentalnih ozljeda u sportu

objavio 31.10.2014

Pojmovi Podijeli Komentari (0)

Prevencija dentalnih ozljeda u sportu

Što je štitnik za zube?
Štitnik za zube je fleksibilna napravljena od “bioplast”-a; biološki prihvatljivog i netoksičnog polivinilnog materijala. Nosi se prilikom sportskih aktivnosti, s ciljem zaštite zuba i usta od ozljeda. Stvaranjem osjećaja sigurnosti ima i pozitivan psihološki učinak na sportaša, što rezultira boljom koncetracijom i većom agresivnošću u sportskoj igri.

Koje vrste ozlijeda štitnici za zube sprečavaju?

Svojim prisustvom u ustima štitnik ublažava silu izravnih udaraca,a time i nastanak loma zuba ili njihovo izbijanje. Sprječavanjem sudaranja gornjih i donjih zuba ublažuje jake udarce koji bi mogli prouzročiti ozbiljne ozljede poput potresa mozga,gubljenja svijesti, prijeloma čeljusti i ozljede vrata. Odmicanjem mekih tkiva usana i obraza od zuba sprečava njihovo ozljeđivanje, pogotovo kod osoba koje nose fiksni ortodontski aparat.
U kojim sportovima treba nositi štitnik za zube?
Kada god postoji prilika da se dvije osobe sudare ili da se jedna osoba sudari sa tvrdom površinom, preporučuje se nošenje štitnika za zube. Prvenstveno se to odnosi na “kontaktne” sportove (boks i razne druge borilačke vještine), ali i na “nekontaktne” sportove kao što su

rukomet,košarka,vaterpolo,nogomet,rugby i baseball.
I bavljenje sportom na rekreativnom nivou zahtijeva nošenje štitnika za zube za vrijeme treninga i takmičenja.

Kakve vrste štitnika za zube postoje?
”Stock” štitnik za zube: Najmanje doprinosi zaštiti jer se ne može oblikovati. Utječe na govor i disanje jer zahtijeva zatvorena usta prilikom nošenja, da bi štitnik ostao na mjestu.

Poluindividualni štitnik za zube: Ovaj štitnik za zube je “prokuhaj-i-zagrizi” proizvod.

Sportaš ga oblikuje sam, direktno u ustima . Kao i “stock” štitnik, nabavlja se u trgovinama sportske opreme.
Individualni štitnik za zube: Izrađuje ga doktor dentalne medicine, stručnjak za sportsku dentalnu medicinu,na gipsanom modelu,nakon uzimanja otisaka zubnih lukova.

 

Zašto sportaši ne nose štitnike za zube?
Kod sportaša postoji uvjerenje da su svi štitnici neudobni, preglomazni, loše stoje u ustima,ometaju disanje i govor. To je zbog toga što 90% sportaša, koji nose štitnike, koristi “stock” ili “prokuhaj-i-zagrizi” štitnike. Ti štitnici ne pružaju optimalnu zaštitu sportašima,pa Internacionalna Akademija za sportsku stomatologiju ne preporuča njihovo korištenje. Preporučaju se primjereno prilagođeni i individualno izrađeni štitnici za zube.Može ih izraditi samo stručnjak za sportsku dentalnu medicinu koji će prilikom izrade voditi računa o: osobitostima pojedinog sporta,nivou takmičenja,dobi sportaša,veličini i obliku čeljusti i zuba,te, eventualnim,ortodontskim anomalijama.

Individualni štitnik za zube jedan je od najvažnijih i najjeftinijih djelova opreme za sportaše,jer se njegova cijena ne može uspoređivati s cijenom bolnog i skupog dentalnog tretmana ozljeda zuba.

 

dr. sc. Neven Vidović, dr.med.dent.

spec. ortodoncije

spec. dječje i preventivne stomatologije

 

otisak

 

 

Povezani članci
Komentari su zatvoreni.
Pitajte doktora
Imate problema sa zubima? Ne očajavajte, pitajte doktora!
Anketa

Jeste li zadovoljni Vašim stomatologom?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...